| 2019. július. 20. | 4 perc olvasás

Egy éves a Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület!

Több, mint 200 állatot mentett meg működése alatt az első születésnapját ünneplő Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület, a tagok lelkesedése azonban a költségek és kompromisszumok ellenére is töretlen. Tevékenységüket folyamatosan bővítik és komoly terveket fogalmaztak meg a jövőre nézve is - cikkünkből megismerheti ezeket és arra is választ kaphat, hogy mennyire állatbarátok a soproniak!

- A Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület azzal a céllal jött létre, hogy egyesítse a hasonló szemléletű, gondolatmenetű, korábban egyénileg már aktívan mentő állatvédőket - emelte ki Tölli-Molnár Beáta, az egyesület elnöke. - Tevékenységünk széles körű, de elsősorban kutyákkal foglalkozunk. Mivel minden tagunknak van saját és ideiglenes kutyusa is, akik közül sokan nem tolerálják a cicákat, így az ő elhelyezésük problémás, de lehetőségeinkhez képest igyekszünk nekik is segíteni. Mentettünk már nyulakat, birkákat, madarakat és hörcsögöt is. Alapvetően igyekszünk minden állaton segíteni, amennyire csak tudunk. Ha van helyünk, akkor az ideiglenes elhelyezésükben, helyhiány esetén hirdetésben, gazdakeresésben tudunk segíteni. Ezen felül a szükséges állatorvosi és egyéb ellátást biztosítjuk minden általunk mentett kutyának gondolok itt az oltásokra, chip pótlásra, műtétekre, etetésre és sok egyéb felmerülő tényezőre is - fejtette ki.

Az elnök hozzátette: az elmúlt 1 évben több, mint 200 állatot mentettek meg. Elképesztő szám - az ilyen ütemű és hatékonyágú cselekvés azonban nem lehet zökkenőmentes, kompromisszumokat és nehézségeket is magába hordoz.  - A legnagyobb kihívást az elhelyezés és az anyagiak jelentik - világított rá Tölli-Molnár Beáta. - Mivel nem menhely vagyunk, mindenki saját otthonába viszi haza a mentett állatokat, azonban kapacitásaink végesek. Az állatok folyamatos ellátása a civil munkánk mellett megterhelő tud lenni, az állatorvosi számlák kifizetéséről nem is beszélve. Különösen olyankor, amikor egyszerre több műtéti beavatkozást vagy tartós kezelést igénylő állat érkezik hozzánk. Mint például most nyáron is. Pár hét leforgása alatt 2 ortopéd műtétre váró kutyus került a gondozásunkba. Ebből egyikük akut eset volt, az ő műtétje megvalósult. Egy ortopéd műtét átlagosan 100-200 ezer forint. Velük egyidőben fogadtunk egy kutyát, akit elsőre csak panzióba tudtunk elhelyezni. A panzió költség felett  egészségügyi problémái is voltak - osztotta meg velünk.

A Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület tagjai azonban töretlenek - olyannyira, hogy nem csupán az imént felsorolt módokon segítik, támogatják a Sopronban élő állatokat és gazdáikat. Számos kezdeményezésükkel egy olyan aktív közösség összekovácsolása is a céljuk, amely tudatos, felelősségteljes állatbarátokból áll. - Rendeztünk két teadélutánt, két városi kutyasétát, egy szépségversenyt - mondta az elnök. - Hirdettünk meg gyermekeknek rajzpályázatot, illetve tartottunk előadást az állatvédelemről a felnőtt generációnak is. Rendezvényeink témájában elsősorban az állatvédelem fontosságára fektetjük a hangsúlyt, de igyekszünk ismertetni az érdeklődővel egyesületünk munkáját, valamint itt mutatjuk be az örökbefogadásra váró védenceinket is. Arra törekszünk, hogy rendezvényeinken  emberek és állatok egyaránt jól érezzék magukat. Célunk egy családias légkör megteremtése. Az egyesület Facebook oldalán pedig folyamatosan tájékoztatjuk az embereket az aktuális mentésekről, örökbefogadásra váró kedvencekről illetve az állatvédelem aktuális, őket is érintő témáiról - részletezte. 

nem számít, milyen komplex, vagy drága egy műtét - ha szükséges, az egyesület elvégezteti az állaton
nem számít, milyen komplex, vagy drága egy műtét - ha szükséges, az egyesület elvégezteti az állaton

Mindennek köszönhetően az egyesületet egyre nagyobb népszerűségnek örvend Sopronban és környékén egyaránt. Így több mecénásuk is akadt. - Az elmúlt években hátteret biztosító támogatóink továbbra is mellettünk állnak, de újak is csatlakoznak hozzájuk - adott hangot örömének Tölli-Molnár Beáta. Nekik is köszönhető, hogy az egyesület a meglévő céljainak teljesítése mellett új küldetéseket is megfogalmazhat. - Rövidtávú  terveink között szerepel a fiatalabb generáció megismertetése az állatvédelem fontosságával például a felelős állattartás óvodákban, iskolákban történő oktatásával - emelte ki az elnök. - Emellett természetesen továbbra is a maximumot szeretnénk nyújtani a mentettjeinknek, arra törekszünk, hogy a hátralévő életüket nyugodt körülmények között, boldogan élhessék le. Illetve, ezentúl is rendszeresen szervezünk majd rendezvényeket, hogy minél jobban összekovácsolhassuk ezt a fantasztikus közösséget - vázolta fel.

Arra a kérdésre, hogy mennyire állatbarátok a soproniak, Tölli-Molnár Beáta a következő választ adta: Mint mindenhol, itt is vannak felelőtlen állattartók. De látva más állatvédő egyesületek munkáját, eseteit, azt mondhatjuk hogy Sopron és környéke még mindig élen jár az állattartási kultúrában!

Felvételek forrása: Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület Facebook-oldala

Az egyesületet Sopron diáksága is aktívan támogatja
Az egyesületet Sopron diáksága is aktívan támogatja

Legnépszerűbb cikkek