| 2023. február. 15. | 1 perc olvasás

Egy fotóra kerülhet a Vénusz, a Jupiter és a Hold a jövő héten

Egyszerre három égitest, a Vénusz, a Jupiter és a Hold együttállása figyelhető meg az égbolton február 22-én, szerdán alkonyat után. Az égitestek megfigyeléséhez ráadásul nem kell semmilyen segédeszköz.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló keddi közleménye szerint este hat óra körül különösen esztétikus hármas együttállásban gyönyörködhetünk: a bő kétnapos, vékony holdsarlót alulról a ragyogó Esthajnalcsillag, felülről pedig a fényes Jupiter fogja majd közre.

Az égitestek megfigyeléséhez nem kell semmilyen segédeszköz, elég, ha a kitakarástól mentes nyugati horizont fölé tekintünk.

A közlemény szerint a Vénusz, azaz az Esthajnalcsillag 22-én közel hússzor fényesebb lesz, mint az égbolt legfényesebb csillaga, a Szíriusz (természetesen a Nap után). Emellett a Jupiter a tavaly őszi földközelsége után még mindig meghatározó fényességgel uralja az esti égboltot.

Az égitestek együttállásáról és annak megfigyeléséről részletes blogbejegyzés olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló Univerzum hírei blogoldalon.

Borítókép: pixabay.com

Legnépszerűbb cikkek