Egy kis magyar falunak köszönheti a világ az összecsukható esernyőt

Tudtad-e, hogy egy Vas megyében található falunak köszönheti a világ az összecsukható esernyőt? Ismerd meg rovatunk új cikkéből Balogh-fivérek kalandos történetét, akik derűsebbé tették az esős napokat az emberiség számára.

A Balogh-fivérek, név szerint Balogh Károly és Balogh Kálmán a Soprontól elenyésző távolságra lévő Ostffyasszonyfán születtek - Károly 1881-ben, Kálmán pedig 1893-ban. Az idősebb fivér Sárváron géplakatosi szakmát szerzett, később pedig Sárváron, Sopronban, Bécsben és Badenben dolgozott segédként. Az öcsike testvérétől leste el a szakma fortélyait, és az 1920-as években közösen egy műhelyt alakítottak Uraiújfaluban.

A műhelyben főleg vas megmunkálással foglalkoztak, de új találmányokon is törték a fejüket - így született meg a Balogh fivérek legjelentősebb vívmánya, az összecsukható esernyő is. A zsebernyő 1923-as, Magyarországon bejegyzett szabadalma később Ausztriában, Németországban, Csehországban, Lengyelországban, Angliában, Franciaországban, Belgiumban, is védelmet kapott, majd az USA-ban is megjelent.  

A felvételek illusztrációk; Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek