| 2021. március. 9. | 2 perc olvasás

Egy magyar építész munkái ékesítik New Yorkot!

Tudtad, hogy a New Yorkban büszkén magasló ikonikus épületek sokaságát Róth Imre magyar építészmérnök tervezte?

Itthon talán kevesen hallottak Róth Imréről, vagy ahogyan ismertté vált, Emery Roth magyar származású építészről, akinek New York számos meghatározó felhőkarcolóját köszönheti.
A lerombolt World Trade Center épületén is az ő tervezőirodája dolgozott, amit a halála után a fiai vittek tovább.

1871-ben született a felvidéki Gálszécsen, a helyi vendéglős gyermekeként látta meg a napvilágot. Imre 13 esztendős volt, mikor az édesapja váratlanul elhunyt, a vendéglő pedig hamarosan tönkrement. A család elszegényedett, az anyjának pedig azt tanácsolták, hogy helyezze el a gyerekeket gazdagabb rokonoknál. Így tették fel egy Amerikába tartó hajóra Róth Imrét, és azt mondták neki, hogy ezentúl Chicagóban fog élni. Minden bizonnyal eszébe sem jutott, hogy évtizedekkel később Amerika egyik leghíresebb építésze lesz, aki nélkül New York több felhőkarcolóval lenne szegényebb.

1929, New York. A háttérben Róth Imre egyik kultikus épülete, a The Beresford.
1929, New York. A háttérben Róth Imre egyik kultikus épülete, a The Beresford.
Fortepan/Aszódi Zoltán

Chicagóban hamar észrevették, hogy kiválóan rajzol, és kreatív elme, így egy helyi építésziroda tanonca lett, majd felfedezte magának a kor elismert New York-i építésze, Richard Hunt. Róth Imre, immár Emery Roth néven 27 éves kora ellenére saját tervezőirodát nyitott. 1903-ban őt kérték meg az elegáns Hotel Belleclaire megtervezésére. A végeredmény lenyűgözte New Yorkot, és ettől kezdve válogathatott a megbízások között. Később ő tervezte a Ritz Hotel Towert, ami akkoriban a maga 42 emeletével az első felhőkarcolónak számított. A Ritz Hotel kinézetében is a luxust, a jólétet jelképezte, nem véletlen, hogy a harmincas-negyvenes években minden valamirevaló sztár ott akart megszállni.

Ritz-torony, 1930-as évek.
Ritz-torony, 1930-as évek.
Fpg / Getty Images Hungary

A Gálszécsről származó magyar alkotta meg később a város első ikertornyát is. Ez a Central Parknál található San Remo névre keresztelt épület volt. A The Eldoradonak hívott ikertornyos épület is az ő munkája. Róth Imre azt remélte, hogy a két fia viszi majd tovább az akkor már nagyhírű tervezőirodát. Így is történt. Julian és Richard már egészen fiatalon csatlakozott a tervezőcsapathoz, majd átvették a céget. Róth Imre 1948-ban, 77 éves korában hunyt el.

Hatása nem ért véget halálával, cége, az Emery Roth & Sons számos ikonikus épületet tervezett, például a World Trade Centert, melyet 1973-ban adtak át, majd a 2001. szeptember 11-i terrortámadás következtében megsemmisült.


https://www.findagrave.com/
Ikertorony Emery Roth életművéből, a The San Remo.
Ikertorony Emery Roth életművéből, a The San Remo.
Wikipédia

Forrás: https://www.ujsagmuzeum.hu/

Borítókép: Emery Roth (Gálszécs, 1871. – New York, 1948. augusztus 20.)

Forrás: https://www.newyorkitecture.com/

 

Legnépszerűbb cikkek