| 2015. november. 17. | 1 perc olvasás

Egy nap a legkisebbekért – lila színben a Tűztorony

Magyarországon minden tizedik gyermek a 37. terhességi hét előtt, koraszülöttként jön a világra. Jelentős hányaduk a gondos orvosi ellátás ellenére is maradványtünetekkel marad életben. November 17-én, a koraszülöttek világnapján az országos kezdeményezéshez kapcsolódva az idő előtt született csöppségeket fenyegető veszélyekre hívja fel a figyelmet a Soproni Gyógyközpont is.

A kis súlyú koraszülöttek ellátásával foglalkozó orvoslás fiatal tudományág. Sopronban szervezetten 1995 óta történik a koraszülöttek ellátása, évente átlagosan 100-120 idő előtt érkezett újszülöttet gondoznak a gyógyközpont Koraszülött részlegén – mondta el Dr. Gelencsér Éva neonatológus főorvos. Az első ellátás és a minőségi életben tartás technikai feltételei egyre javulnak. A műszerek miniatürizálása, a diagnosztikus eszközök rohamos fejlődése egyre több koraszülöttnek biztosítja a későbbi teljes élet esélyét – tette hozzá a főorvos.

Ma már a betöltött 24. terhességi hét jelenti az élveszülés alsó határát, életfunkcióját tekintve azonban minden, a 37. terhességi hét előtt született újszülött koraszülöttnek számít. Az anyaméhben kimaradt fejlődést - érettségi állapotuktól függően - mesterségesen kell hozzápótolni– részletezte Dr. Gelencsér Éva. A koraszülöttség krónikus állapot, mindig egy közösséget, családot érint. Ezek a gyerekek gyakran látási, hallási, mozgásfejlődési vagy ortopédiai problémákkal küszködnek, melyek nehezítik a későbbi beilleszkedésüket a különböző társadalmi csoportokba – mutatott rá a főorvos.

A szakma alapvető törekvése, hogy a koraszülések számát 10% alá szorítsa. Ehhez azonban az orvoslás önmagában kevés, elsősorban mentalitásbeli és életmódbeli kérdés. A koraszülésben vezető okként számot tartott káros szenvedélyek (dohányzás, alkohol- és kábítószer fogyasztás) elhagyása mellett legalább ennyire fontos, hogy a nők megtalálják biológiai helyüket a világban. A terhesség előtt és alatt tartózkodjanak a stressz helyzetektől, megőrizzék testi és a lelki egészségüket – tanácsolja a várandósoknak Dr. Gelencsér Éva.

A november 17-i világnapon országszerte különféle szülői szervezetek hívják fel a figyelmet az idő előtt született csecsemőket fenyegető veszélyekre és arra, hogy mennyire fontos a koraszülöttek egészségügyi ellátása. Többen a szolidaritás jeleként a koraszülötteket jelképző lila szalagot viselnek.

A világnap alkalmából, november 17-án lila megvilágítást kap Budapesten a Művészetek Palotája, az Erzsébet téri Budapest Eye, a debreceni Nagyerdei Víztorony és a soproni Tűztorony is.

Legnépszerűbb cikkek