| 2020. március. 2. | 2 perc olvasás

Egy nap az élvezetes énekórákért

Az iskolai kórusok vezetéséhez és a tanórák színesítéséhez is kaptak tanácsokat a pedagógusok február 29-én a Hangról Hangra Szakmai Napon, Sopronban. Az 5. Szólam Alapítvány és a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) közös programján több mint félszáz tanár vett részt Debrecentől Zalaegerszegig.

A program célja az volt, hogy jó gyakorlatokat mutasson be és eszközöket, módszereket adjon pedagógusok kezébe. Ezek segíthetnek élményszerűvé tenni az énekórákat és vonzóbbá a közösségi éneklést, az iskolai kórusokat.

A szakmai napot Hartyányi Judit előadása nyitotta meg. A KÓTA elnökségi tagja a mindennapos éneklés kezdeményezéséről beszélt, és bemutatta a Mindennapi énekeink című kiadványt is, amely a közösségi éneklés iskolai népszerűsítéséhez kínál népdalokat, köszöntőket és más, egyszerűbb énekes műveket. A Zeneakadémia nyugalmazott tanára azt is szemléltette, hogyan lehet quodlibetek összeállításával és egyszerűbb bicíniumok felhasználásával többszólamúságot vinni a mindennapok és ünnepek énekes alkalmaiba.

Kocsis-Holper Zoltán, a Kórus Spontánusz alapító-karnagya, a Nemzeti Énekkar másodkarnagya arra mutatott példákat a jelen lévőknek, hogyan lehet különböző online adatbázisok használatával frissíteni az iskolai kórusok repertoárját. Az 5. Szólam Alapítvány kuratóriumi tagja arról is beszélt, hogyan alakulnak a szerzői jogi szabályok az internetes kottatárakban elérhető zeneművek esetében. Kocsis-Holper Zoltán a pedagógusok figyelmébe ajánlotta a Zeneakadémia kezdeményezését, a „Kodály HUB”-ot, amely az innovatív zeneoktatási módszerek gyűjtését és közösségi megosztását tűzte ki céljául.

Terray Boglárka, a Zeneakadémia docense a zeneművészeti középiskolák számára fejlesztett digitális szolfézs tananyagról tartott előadást. A magyarországi művészeti egyetemek együttműködésében készült és a világhálón keresztül elérhető csomag a tradicionális összhangzattani ismeretek átadására koncentrál, de mindezt a digitális környezet előnyeivel élve, a diákok számára interaktívvá téve a zenei írás-olvasás alapjainak elsajátítását.

Haui Lóránt, a győri Bartók Béla Ének-zenei Általános Iskola tanára és a Széchenyi István Egyetem művésztanára arról beszélt, milyen kihívásokkal szembesül mindennapi iskolai kórusmunka során. A karnagy a résztvevők bevonásával, népdalok, kánonok, ritmusjátékok alkalmazásával mutatta meg, hogyan lehet a diákoknak élményt nyújtó, színpadkész produkciókat összeállítani.

Nemes József, a debreceni Lautitia Kóruscsalád művészeti vezetője soproni és lövői diákokból alkotott projektkórussal mutatta be, hogyan tart iskolai kóruspróbát, milyen fogások, módszerek felhasználásával kezd egy-egy új kórusmű betanítását. A gyerekkar Tóth Péter Do-Re-Mi című kompozíciójának első részét és a dél-afrikai Michael Barrett Indodana című feldolgozásának első ütemeit tanulta meg, majd énekelte a részt vevő pedagógusokkal közösen.

A soproni Hangról Hangra Szakmai Nap a KÓTA „Hangról hangra… az ifjúsági kóruséneklésért” című programsorozat részeként került megrendezésre. A sorozat támogatója az Emberi Erőförrások Minisztériuma.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Címkék: kórus

Legnépszerűbb cikkek