| 2023. szeptember. 25. | 2 perc olvasás

Egy nap, öt ittas járművezető

A soproni rendőrök 24 óra leforgása alatt két nővel és három férfival szemben intézkedtek, akik vélhetően alkoholos állapotban vezették autójukat.

Ágfalván ellenőriztek az egyenruhások egy 25 éves soproni sofőrt 2023. szeptember 24-én éjfél körül. Az intézkedés során kiderült, hogy a gépkocsivezető autójával úgy vett részt a közúti forgalomban, hogy szervezetében alkohol volt.

Szintén Ágfalván 2 óra 30 perckor állítottak meg a járőrök egy személygépkocsit, amelyet egy 40 éves soproni férfi vezetett. A sofőrnél a rendőrök alkoholtesztet végeztek, amely pozitív eredményt mutatott.

Ugyanezen a településen 3 óra 56 perckor intézkedtek kollégáink egy 44 éves ágfalvi lakossal szemben, akinek szervezetében szintén alkoholt jelzett az eszköz.

Sopronban, az Ágfalvi úton közlekedett személygépkocsijával egy 22 éves férfi 4 óra 13 perckor. A rendőri ellenőrzés során a fiatalemberrel szemben alkalmazott alkoholszonda szintén pozitív értéket mutatott.

Sopronban állítottak meg a járőrök egy gépjárművet 7 óra 42 perckor. A 60 éves helyi sofőr szintén úgy vett részt a közúti forgalomban, hogy szervezetében alkohol volt kimutatható.

Az egyenruhások a gépjárművek vezetőit – a szükséges intézkedések megtétele céljából – a Soproni Rendőrkapitányságra előállították.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét, hogy már kismértékű alkoholfogyasztást követően is az alábbi veszélyhelyzetek léphetnek fel a vezetés során:

  • Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.
  • A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.
  • Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.
  • Nem árt tudni, hogy az ittas vezetés következményeként a rendőrök egyes esetekben a gépjárművezetői engedélyt is bevonhatják, illetve az ittas sofőr ellen akár büntetőeljárás is indulhat.

…hogy mindenki hazaérjen!

Címkék: rendőrség

Legnépszerűbb cikkek