| 2020. április. 24. | 1 perc olvasás

Egy párhuzamos magyar királyság a Kaukázusban

Tudtad, hogy párhuzamosan a Kárpát-medencei magyar királysággal létezett egy másik magyar királyság is a Kaukázusban? A magyar történettudomány egyik legrejtélyesebb, legizgatóbb kérdése XXII. János avignoni pápának egyik bullája volt.

Ezt az írást ugyanis a pápa egy Jeretann (Jeretyány - Gyeretyán) nevű, ázsiai magyar királyhoz intézte 1329 októberében, amelyben „Magyarország katolikus fejedelmei, királyai leszármazottjának” nevezi, vagyis nem kevesebbet állít, mint, hogy már Álmos és leszármazottai is keresztények voltak.

A Vatikáni-regesztákban lévő bulla szövegének vonatkozó részlete: „Kedvelt gyermekeinknek, Jeretannak és minden keresztény magyarnak, malkaitának és alánnak üdvözlet! … mérhetetlenül nagy örömet szerez nekünk az a tudat, hogy Te, Jeretann fiunk, Magyarország katolikus fejedelmeinek, királyainak leszármazottja vagy és hogy te és más keresztények, akik az említett világrészeken tartózkodtok, telve vagytok a hit igazságával és szent tűzével…”

„Dilectis filiis Jeretanni et universis christianis Ungaris, Malchaytis ac Alanis salutem. …In immeensum insuper nobis cessit ad gaudium intellecto, quod tu, fili Jeretamir, de stirpe Catboticorum Principum Regum Ungariae descendisti; quodque tu et alii Christiani in dictis partibus commorantes, zelo fidei et devotionis fervore succensi doctorem catholicum desideratis habere, qui nos in fide Catholica verbis salutaribus instruat,… Datum Aviniony, III. Kal.. Octobris, Anno Quartodecimo.”

A borítóképen a kukázusi madzsar (magyar) várának romjai láthatók.

Legnépszerűbb cikkek