| 2016. szeptember. 8. | 2 perc olvasás

Egy új élet kezdetén - A soproni önkormányzat 40 ezer forintot ad a babakötvényre

Életünk legnagyobb eseménye, amikor megszületik egy gyermek – hónapokig készülünk a fogadására, elképzeljük, hogy milyen lesz a közös élet. Ugyanakkor arra is fel kell készülnünk, hogy a gyermeknevelés rengeteg kiadással jár – az első igényelhető támogatásokat gyűjtöttük össze egy csokorba.

A kisbaba megszületése után egyszeri anyasági támogatásra jogosultak az anyák, ez nem kötődik biztosítási jogviszonyhoz, összege 64.125 forint (ikrek esetében 85.550 forint). A támogatást a szülést követő fél évben kell igényelni, feltétele, hogy az anyuka a várandósság alatt legalább négyszer (koraszülés esetén egyszer) részt vegyen terhesgondozáson – az erről szóló igazolást a védőnő állítja ki. Az igényléshez szükséges formanyomtatványt (letölthető a https://cst.onyf.hu/hu oldalról – a nyomtatványok között a kérelem az anyasági támogatás megállapítására néven szerepel) a kormányhivatalhoz, vagy ha a munkáltató tb-kifizetőhely, akkor ott is be le nyújtani. Az igényléshez szükség van még a baba születési anyakönyvi kivonatára, TAJ- és lakcímkártyájának másolatára, valamint az anya iratainak másolatára is. 

Újszülöttek a Soproni Gyógyközpontban – tavaly 865 gyermek látta meg a napvilágot. Fontos, hogy a szülik tudják milyen támogatásokat igényelhetnek.
Újszülöttek a Soproni Gyógyközpontban – tavaly 865 gyermek látta meg a napvilágot. Fontos, hogy a szülik tudják milyen támogatásokat igényelhetnek.

A magyar állam minden 2005. december 31-e után született gyermeknek automatikusan egyszeri, 42.500 forintos életkezdési támogatást biztosít a babakötvényre. Az összeg egy letéti számlára kerül. Ha a szülők a Magyar Államkincstárnál (Sopronban a Fő tér 5. alatt, az első emeleten jobbra található az irodájuk) nyitnak a gyermek nevére kincstári Start-értékpapírszámlát, akkor erre átkerül az állami támogatás. A számlanyitás azért is lényeges, mert a soproni önkormányzat is biztosít a soproni szülők soproni gyermekeinek egyszeri, 40 ezer forintos támogatást a babakötvényre. Ezt a Start számla megnyitása után lehet igényelni az önkormányzat szociális csoportjánál, a szükséges nyomtatvány elérhető a sopron.hu oldalon az önkormányzat, humánszolgáltatási osztály, nyomtatványok, fiatalok életkezdési támogatása menü alatt. A támogatást a gyermek 12 hónapos koráig lehet kérni. A babakötvényen összegyűlő összeget a gyermek 18 éves kora után veheti fel, családalapításra, lakhatási, pályakezdési vagy továbbtanulási célokra használhatja. A szülők addig bármikor befizethetnek tetszőleges összeget a számlára, a legtöbb állami támogatást akkor kapják, hogyha évente legalább 60 ezer forintot megtakarítanak.

Ajándék a könyvtártól

A Soproni Gyógyközpontban évente átlagosan 8–900 gyermek születik, ők a városi könyvtártól egy ajándékcsomagot kapnak. Ez tartalmaz bibliográfiát a könyvtár zenei, gyermek- és szakirodalmi részlegének anyagából. A csomagba babaweb-összefoglaló is került, minden kismama kupont kap, amellyel egy évig térítésmentesen iratkozhat be a könyvtárba, babájával együtt. Az édesanyáknak babanaplót is ajándékoznak, amelyben a későbbiekben feljegyezhetők a gyermek fejlődési periódusai, kedvenc mondókái, meséi.

Legnépszerűbb cikkek