| 2021. augusztus. 11. | 3 perc olvasás

Egyedülálló leleteket találtak a várhelyi ásatáson

A soproni ásatáson az országban egyedülálló leletekre bukkantak: itt találtak először rétegből kimutatható, keltezhető módon kelta érméket. Hamarosan lezárul a Várhely feltárásának egy újabb szakasza, de a munkálatok tovább folytatódnak a megtalált anyagok dokumentálásával és azonosításával.

Három hete kezdődött meg a várhelyi ásatás Sopronban, ami már az első napokban is bővelkedett leletekben. A 2 kilométer hosszú sánccal övezett sáncvár és temető a kora vaskori Hallstatt-kultúra egyik legfontosabb lelőhelye Magyarországon. Ilyen jellegű feltárásra közel 50 éve nem volt példa. 

Dr. Mrenka Attila, a Soproni Múzeum vezető régésze pozitív eredményekről számolt be az ásatással kapcsolatban:

„Úgy néz ki, a Várhelynek egy olyan részét sikerült megfognunk, ahol a kora vaskor legeleljétől a végéig folyamatos volt a megtelepedés. Éppen egy épület omladékának egy részét, illetve a hozzá tartozó különböző telepjelenségeket bontjuk. Rengeteg olyan kerámiaanyagot találtunk, ami eddig ugyan ismert volt már a Várhelyről, de még soha nem találtunk ilyen nagy mennyiséget. Ezeken kívül nagyon jelentősek a kelta korszakra és a késő vaskori időszakra jellemző emlékanyagok, amelyek javarészt ismeretlenek voltak az országban. Van például olyan fibulánk (ruhakapcsolótű), ami az országban eddig még sehonnan sem került elő. A Várhelyen most először találtunk rétegből pontosan, keltezhető módon kelta érméket, ami kisebb szenzációval ér fel, illetve megtaláltunk egy olyan járószintet, padlószintet, amely valamikor a kora vaskor legelején keletkezett, aztán a későbbi földmozgások miatt elpusztult, de nyomokban még fellelhető.”

Dr. Mrenka Attila vezető régész
Dr. Mrenka Attila vezető régész
Foto: Griechisch Tamás

Az ásatás szervezésében és lebonyolításában jelentős szerepet vállalt Gőgh Zoltán, a Soproni Krav Maga Sportklub vezetője és az egyesület tagjai is.

Gőgh Zoltánnak, a Krav Maga SC vezetőjének óriási élmény volt az elmúlt időszak: „Ennek a három hétnek minden egyes perce egy tapasztalathalmazt hozott nekem és a gyerekeknek is. Még 2018-ban fogalmazódott meg bennem, hogy jó lenne feleleveníteni ifjúkorunk építőtábor-jellegű tevékenységét. Na, de ki akarna 2021-ben kukoricát címerezni vagy dinnyét szedni a laposon? Éppen ezért szerettem volna egy tudományos jellegű építőtábort összehozni a srácoknak. Az, hogy ilyen komoly szakemberekkel és ilyen gazdag lelőhelyen tehettük ezt meg, egyszerűen fantasztikus! Már maga az oktatás is nagyon nagy csemege volt a gyerekeknek, hisz ritkán ülhet le egy hétköznapi diák ilyen tudományos jellegű oktatásra; pécsi, budapesti vagy akár külföldi régészekkel vagy akár egy olyan vezető régésszel, mint dr. Mrenka Attila. Ez egy felejthetetlen élmény” - mondta Gőgh Zoltán.

Gőgh Zoltán és Barcza Attila
Gőgh Zoltán és Barcza Attila
Foto: Griechisch Tamás

A különleges alkalomra kilátogatott és részt vett az ásatásban Barcza Attila országgyűlési képviselő is, aki örömmel konstatálta, hogy civil szervezetek is szívükön viselik Sopron történelmét.

„A Krav Maga SC, Gőgh Zoltán vezetésével hosszú évek alatt készítette elő ezt a mostani háromhetes tervásatást. Ez egy civil kezdeményezés, amihez csatlakozott dr. Mrenka Attila régész. Az ő szakmai vezetésével az egyesület sportolói, autista gyerekek és más önkéntesek bevonásával Sopron több mint 3000 éves kelta múltját tárták fel. Nagyon sok érdekes lelet került elő, például egy olyan ezüstpénz, ami nagyon ritka a Kárpát-medencében. Nagyon örömteli, hogy a civilek ilyen hasznos tevékenységbe fognak - monda el Barcza Attila.

Barcza Attila országgyűlési képviselő
Barcza Attila országgyűlési képviselő

 

Maga a projekt 5 évig tart majd, és részletekben valósul meg. A mostani leletek azonosítása és dokumentálása már a múzeumban folytatódik. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Címkék: sopron

Legnépszerűbb cikkek