| 2020. január. 23. | 2 perc olvasás

Egyetemfoglaló - Sopronvivor

Sopronvivor néven hirdette meg a VIII. Egyetemfoglalót a Közgazdaságtudományi kar városunkban. A vetélkedőn középiskolások vehettek részt, bepillantást nyerhettek az egyetemi mindennapokba és a közgazdaságtudomány rejtelmeibe.

-A rendezvény hagyományosan januárban zajlik, mondta dr. Paár Dávid egyetemi docens. A tanárok lelkesen készítik fel a diákjaikat évről évre, hiszen mindig más témát és kerettörténetet találnak ki a szervezők, ezt idén a Sopronvivor fantázianévre keresztelték. A csapatok egy képzeletbeli szigetre vetődtek, ott kellett gazdálkodniuk a javakkal. Fiktív cégek részvényeiből vásárolnak, ezzel kereskednek, adják - veszik őket. Ezzel vezetik be a szervezők a diákokat a közgazdaságtan alapjaiba, az a cél, hogy kedvet kapjanak ehhez az egyetemhez, tudományterülethez.

 

A soproni iskolák évek óta részt vesznek a versenyen, mostanra azonban már kinőtte magát a rendezvény, hiszen Győrből, Fertődről és Szombathelyről is szép számmal nevezték az iskolák a diákjaikat. Idén 20 csapat nevezett, ez 100-120 versenyzőt jelent – tudtuk meg  a zsűritagtól.

Előzetesen ki szoktam puhatolni, hogy mely tanulók érdeklődnek komolyabban a közgazdaságtan iránt, kik azok akik ezt szeretnék szakmájuknak választani. Őket készítem fel évről-évre. Lelkesek a diákok, nagy érdeklődés van, idén is öt csapat érkezett iskolánkból. Sokszor egy ilyen verseny hatásosabb, mintha egy nyílt napon vesznek részt – foglalta össze a gondolatait a megmérettetésről Novák Attila, a Soproni SZC Fáy András Szakgimnáziumának közgazdász tanára.

Az előre megfogalmazott feladatokkal kezdtük idén a felkészülést, majd  a korábbi évek tapasztalatai alapján folytattuk. Tetszik az idei téma és versenykiírás, mert a diákok önállóan dolgozhattak, olyan témákban, amik közel állnak hozzájuk. Ők maguk is megtalálhatták azokat az elemeket, amiben kiteljesedhet a tudásuk – summázta a pedagógus.

Ez az első Egyetemfoglaló amin részt veszek, a hangulattal nem lesz gond az első benyomások alapján. A csapat is összeszokott, hiszen az osztálytársaimmal jöttünk, akikkel öt éve alkotunk egy közösséget. Az elsődleges motivációm a részvételre az volt, hogy sajnos lemaradtam a KTK nyíltnapról és úgy gondoltam, így betekintést nyerhetek az egyetemi életbe – fejtegette Nemes Kata, a Soproni SZC Fáy András Szakgimnázium tanulója.

Díjazás tekintetében is változatos volt a vetélkedő, az első három helyezett vásárlási utalványokat zsebelhetett be, továbbá különdíjként a februári Közgazdász Estre lehetett belépőket nyerni.

Az első helyezést a Győri SZC Jedlik Ányos Szakközépiskola, "Zs-Reál" nevű csapata érte el. Ezüstérmesként végzett a Soproni SZC Fáy András Szakgimnázium "Fáy-Kettő" elnevezésű csapata, a dobogó harmadik fokára pedig  a Győri SZC Krúdy Gyula Középiskola tanulói által alkotott "Crewdy" csapat lett.

A szervezők remélik, hogy a vetélkedő résztvevői közül sokukkal találkozhatnak az elkövetkező években hallgatóként az egyetem falai között.

Legnépszerűbb cikkek