| 2022. augusztus. 4. | 2 perc olvasás

Egyetértenek a polgármesterek a megnövekedett forgalom korlátozásában

Ahogy arról szerdán beszámoltunk, korlátozni szeretnék a forgalmat a Sopron melletti Ágfalva és a szomszédos Schattendorf, azaz Somfalva között. Az átkelő túlterheltsége miatt az osztrák település polgármestere kezdeményezte, hogy csak a két település lakói használhassák járművükkel a határkelőhelyet. A törekvést magyar oldalon is támogatják. A Sopronmédia a témával kapcsolatban felkereste a két érintett település polgármesterét.

Naponta közel négyezer autó lép át a kis határátkelőhelyen. Mindemellett számtalan ingázó munkavállaló hagyja gépjárművét a határon, hiszen egy hét évvel ezelőtti rendelkezés alapján a reggeli és a késő délutáni órákban a határt lezárják. A forgalom óriási terhelést jelent mindkét érintett település számára.
- Amikor ideköltöztünk, alig járt itt autó, de mióta megnyitották a határt, nagyon nagy forgalom van, és azóta élhetetlen ez az utca – mondta el Zach Beatrix, egy helyi lakos.
 

Fotó: Máthé AlexandraEz az általános tapasztalat Ágfalván. Ám a helyzet a határ túloldalán, Somfalván sem jobb. Ráadásul a határra vezető út mentén ősszel idősek számára egy ápolási központ nyílik, és az óvodát is bővítik. A hétközi átmenő forgalom így még nagyobb terhet jelent a falu számára
– Azzal a céllal épült meg ez az aszfaltozott út a két település között, hogy segítse a jószomszédi kapcsolatot, a turizmust. Ebből az utacskából azonban tranzitútvonal lett, rengeteg autó jár erre, köztük tehergépkocsik is. A terv egy olyan sorompó lenne, amely csak akkor nyílna fel, amikor valaki egy előzetesen regisztrált rendszámmal közeledne – mondta el Thomas Hoffmann, Schattendorf polgármestere.

 

Thomas Hoffmann és Pék Zsuzsanna
Fotó: Máthé AlexandraMinderről eszmecserét folytatott Ágfalva polgármesterével, aki támogatja az elképzelést. Pék Zsuzsanna szerint mindenképpen megoldást kell találni a tarthatatlan helyzetre: a két falu élhetetlenné vált a forgalom miatt. – Az osztrák fél terveiről tegnap az újságból értesültem: szeretnének egy sorompót a határra, amelyen csak az érintett két település, valamint az évekkel ezelőtti pályázatban részvevő falvak lakói haladhatnának át. A testület erről még nem tárgyalt, így csak a magam véleményét tudom elmondani. Tapasztalatból tudom, hogy a lakosság számára – legalábbis azokban az utcákban, ahol az átmenő forgalom közlekedik – rontja az életminőséget, rettentő teherrel jár. A több évvel ezelőtti forgalomszámlálás alapján naponta 3800-4000 autó halad át a településen, nem betartva a sebességkorlátozást – mondta el Pék Zsuzsanna, Ágfalva polgármestere.

A következő hetekben kidolgozzák a korlátozás pontos tervét, az elképzelések szerint még idén kikerül ide a rendszámazonosító sorompó.

Legnépszerűbb cikkek