| 2020. január. 29. | 2 perc olvasás

Egyetlen zsemlével is segíthetünk a rászorulókon

„Ha erre jársz, mindig legyen nálad egy zsemle!” - ez a mottója az Ételdoboz Sopron kezdeményezésnek, amely nagy népszerűségnek örvend: egyrészről már 15 önkéntese is van, másrészt a gyakran feltöltött tárolókban élelmiszer még nem romlott meg. A rászorulók számára egész évben fontos a segítség, de télen különösen fontos, hogy tápláló ennivaló kerüljön az asztalra. A tárolókba az önkénteseken kívül is bárki, bármikor helyezhet el ételt.

A Károly-magaslatnál a soproni természetjárók közösen köszöntötték az Újévet – az egyik túrázó, Tóth Mariann a kisebb lakomával kísért ünnepség közben azokra is gondolt, akiknek az ünnepnapok során is alig kerül valami az asztalukra. - Évek óta olvasok olyan cikkeket amelyek arra buzdítják az embereket, hogy használják az ételdobozokat - mondta el nekünk. - Mivel láttam, hogy Sopronban is vannak ételdobozok, ezért úgy döntöttem, hogy egy bejglit felajánlok ilyen módon a rászorulóknak. Ezt az egyik túratársam helyezte el a Jereván lakótelepen található tárolóba – fejtette ki.


Forrás: Tóth Mariann

Az előbb említett helyen található ételdobozba kedden délután is kerültek finomságok - Póczáné Herczig Katalin önkéntes tett bele tápláló péksüteményeket és vitaminban gazdag gyümölcsöket a kezdeményezés népszerű kabalaállatával, Bogyóval karöltve. Idén lesz 5 éve, hogy Sopronban is kitették az első ételdobozt – azóta már három tárolót helyeztek ki, és keresik a negyedik helyét, hogy minél több rászorulónak tudjanak segíteni élelmiszerekkel.  

- A helyi kávézók és pékségek jóvoltából napi szinten hozhatunk pékárut, szendvicseket, süteményeket az ételdobozokba – osztotta meg velünk Póczáné Herczig Katalin önkéntes. - Minden önkéntes maga döntheti el, hogy ezeket melyik tárolóba helyezik. Ezeket a finomságokat reggel és este tesszük be az ételdobozokba. Nagyon fontos, hogy minden civil tehet a tárolókba élelmiszert, például az őstermelők, akik bátran gondolhatnak a rászorulókra, ha esetleg sok zöldségük vagy gyümölcsük van. A háziasszonyok is sokat tudnak segíteni, például ha a kompót, befőtt és lekvárfőzésnél félretesznek egy üveg finomságot a szűkölködők számára. De hatalmas ajándék a nélkülözőknek az is, ha betesszük a dobozokba az ünnepekről megmaradt szaloncukrot – fejtette ki.

A téli hónapokban a zimankós időjárás miatt különösen fontos, hogy rendszeresen legyen élelmiszer az ételdobozokban. De Póczáné Herczig Katalin kiemelte: a rászorulók egész évben nagyon szívesen fogadják az adományokat. A kezdeményezésnek jelenleg sokkal több önkéntese van, mint az indulás időszakában volt, egészen pontosan 15-en segítenek így a nélkülözőknek – azonban a szervezők mindig szívesen várnak olyanokat, akik csatlakoznának a nemes küldetéshez.  

A kezdeményezésről további részleteket ITT olvashat!

Legnépszerűbb cikkek