Egyre gyakrabban lőnek környékünkön macskára - tapasztalják az állatvédők

Rálőttek légpuskával egy macskára Balfon – osztották meg az egyik, soproni és környékbeli állatbarátokat tömörítő Facebook-csoportban. Megkérdeztük a kedvenceink biztonságáért térségünkben aktívan dolgozó Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesületet, hogy nekik mik a tapasztalataik az ilyen esetekkel kapcsolatban!

- Volt már gondozásunkban olyan cica, akinek lövedék volt a testében, és sajnos egyre gyakrabban hallani, látni, hogy rálőnek ilyen kedvencre a környezetünkben – világított rá Pápai Gergő, a Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület alapító tagja. - A közelmúltban tudunk a Virágvölgyben és Balfon ilyen esetről. Sajnos az utóbbi településen korábban is zavart valakit a macskák létezése, többször előfordult, hogy hurokkal a testükön mentek haza a cicák – fejtette ki.

Pápai Gergő leszögezte: etikátlan csupán kedvtelésből vagy figyelmeztetésből rálőni légpuskával bármilyen élőlényre. - Ez nem gyerekjáték, ugyanis ezek a fegyverek is képesek sérülés okozására embernél épp úgy, mint állatnál – tudtuk meg tőle. - A lövedék 175m/s-os vagy nagyobb sebességgel is képes repülni. Ennek következményeként alkalmas bármilyen bőr, vagy ha közelebb van akár csontszövet átlyukasztására. Ha a lövedék bekerül a bőrszövet alá, akár mérgezéses tüneteket is okozhat, ha nem fedezik fel időben, mivel ezek általában ólom anyagúak. A sebesült egy viszonylag apró ponton vérzik, ami el is állhat, így nehéz felismerni egy ilyen sérülést, ha az nem jól látható és kitapintható helyen van – fejtette ki.

Az alapító tag arra is felhívta a figyelmet: a légfegyvereknek is megvan a jogi szabályozása Magyarországon, ami egyértelműen kimondja, hogy kizárólag 7,5J vagy annál kisebb csőtorkolati energiájú légfegyvert lőtéren, céllövöldében vagy bekerített magánterületen szabad használni. - Az ennél nagyobb erejű légpuska fegyvernek minősül és külön bejelentési procedúrája van. A használat kizárólag sportlövészetre vagy céllövészetre korlátozódhat. Tehát élőlényekre, állatokra és emberekre lőni is bűncselekmény, de minimum kimeríti a súlyos testi sértés vétségét, illetve állatkínzás vétségét – hangsúlyozta.

Az egyesület tagjai egyöntetűen hangoztatják: ha a gazda szembesül azzal, hogy valaki rálőtt légpuskával kedvencére, mindenképpen értesítse a hatóságokat. - Ez nagyon komoly dolog, annak tudatában is, hogy a légfegyvert használónak gondoskodnia kell a megfelelő segédeszközökről, hogy a lövedék véletlenül se sebesíthessen meg semmilyen élőlényt. A gazda természetesen minél előbb gondoskodjon a megsebzett állat orvosi ellátásáról. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a fegyvert használó szándékosan okozott sérülést, komoly jogi következményekkel kell számolnia! - szögezte le Pápai Gergő.

A felvételek illusztrációk! Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek