| 2018. március. 9. | 2 perc olvasás

Egyre kevesebb a baleset - így vigyáz ránk a rendőrség

Kevesebben sérültek meg közúti balesetben Győr-Moson-Sopron megyében tavaly, mint a 2016-os esztendőben – olvasható a rendőrség hivatalos helyzetképében. Abban, hogy csökken a szerencsétlenségek száma, nagy szerepe van a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának is. A szakemberek a balesetek elemzése mellett megelőzési programokkal is dolgoznak azon, hogy városunkban és környékén biztonságosabb legyen a közlekedés.

- A Soproni Rendőrkapitányság illetékességi területén a balesetek legtöbbször az elsőbbségadás elmulasztása, gyorshajtás, illetve szabálytalan kanyarodás miatt következnek be – ecsetelte Kovács Miklós rendőr alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

Folyamatosan elemzik a baleseteket

A rendőrség a balesetek okait folyamatosan elemzi. - Rendszeresen figyeljük, hogy hol, és miért következnek be szerencsétlenségek – hangsúlyozta Kovács Miklós. - Az eredmények tükrében számba vesszük, hogy ha az adott területen a közlekedők biztonsága, a balesetek csökkentésének érdekében szükség van-e valamilyen forgalomtechnikai beavatkozásra – fűzte hozzá. Amennyiben igen, a rendőrség egyeztet a közútkezelővel, és tartanak egy közös helyszíni bejárást. Ha az akció során levont következtetések alapján ez szükséges, akkor a közút kezelője felfesthet a szóban forgó helyszínre új burkolatjeleket, kihelyezhet megismételt jelzőtáblát - de a lehetőségek tárháza számos eszközt, és praktikát is tartalmaz még.

Kovács Miklós rendőr alezredes azt javasolja, hogy legyünk türelmesek, és higgadtak az utakon
Kovács Miklós rendőr alezredes azt javasolja, hogy legyünk türelmesek, és higgadtak az utakon

Bemutatják, milyen drámai következménye lehet a felelőtlenségnek

Az egyre kedvezőbb statisztika emellett annak is köszönhető, hogy a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya számos megelőzési programot szervez. Ezeket úgy állítják össze, hogy minden korosztályt informálni tudjanak arról, mire figyeljenek oda a legjobban, ha úton vannak. - A programjaink listája az óvodákkal kezdődik, de járunk általános iskolákba, és középiskolákba is – mondta a rendőr alezredes. Utóbbiaknál a rendőrök nagy népszerűségnek örvendő előadásokat, közlekedési versenyeket, bemutatókat tartanak. - Például, a tavalyi évben a polgárőrséggel közösen szerveztünk egy mentési bemutatót, amelynek keretében egy valós balesetet szimuláltunk – ecsetelte Kovács Miklós. Azon a programon több, mint ezer középiskolás láthatta, hogy milyen drámai következményei lehetnek egy közúti szerencsétlenségnek.

Mindezeken felül a rendőrség a felnőtt lakosságnak is tart előadásokat. - Sokszor azok is tanulnak újdonságokat a közlekedéssel kapcsolatban, akiknek több tíz éve van már jogosítványuk – világított rá a meglepő tényre a rendőr alezredes, majd hozzáfűzte: a nyugdíjasklubokban is szívesen látják az előadóikat.

A rendőrség számos látványos programot, például bemutatókat szervez oktatási célzattal
A rendőrség számos látványos programot, például bemutatókat szervez oktatási célzattal

Amire mindig figyeljünk!

A rendőrség azt javasolja, hogy ha szeretnénk elkerülni a baleseteket, ne siessünk feleslegesen, inkább induljunk el korábban, és a közlekedési helyzeteket mindig higgadtan, felelősségteljesen próbáljuk kezelni. A legfontosabb azonban, hogy alkohol fogyasztása után ne üljünk autóba – nem csupán a szigorú büntetés miatt, ugyanis az ittas vezetésnek könnyen lehet tragédia a vége.

Legnépszerűbb cikkek