| 2018. január. 31. | 3 perc olvasás

Egyre több a kutyamérgezés?

Több kutya is elpusztult mérgezés által Sopronban a közelmúltban – legalább is erre gyanakodnak az állatvédők. Az esetek mögött leginkább a rossz szomszédsági viszony állhat. A szakemberek azt javasolják: ha a kedvencünk gyanús körülmények közepette rosszul lett, azonnal forduljunk állatorvoshoz!

Több konkrét precedens is bizonyítja, hogy Sopronban is felütötte a fejét egy aggasztó tendencia – az állatvédőkhöz egyre gyakrabban érkeznek bejelentések a városunkból gyanús, eldobált húsokról, amelyek akár mérgezettek is lehetnek. - Találtak ilyeneket az utóbbi időben a Tómalmon, a Lőverekben, a Deák-téren, és a Jerevánon is – emlékezik vissza a bejelentésekre Tölli-Molnár Beáta állatvédő.

Több kutya is elpusztult

Az állatokat bántani vágyók alattomos szándéka sajnos néha sikerrel jár. Az elmúlt hónapokban több kedvenc is ily zord módon szenderült jobb létre. - Tavaly ősszel a Pihenőkeresztnél egy kutya, röviddel utána, a szeretet ünnepe előtt nem sokkal pedig kettő négylábú pusztult el mérgezés által a Lőverekben – ecseteli Tölli-Molnér Beáta. - Előbbi esetben a tettes kiléte sajnos nem derült ki – fűzi hozzá szomorkásan az állatvédő.

Tölli-Molnár Beáta állatvédő
Tölli-Molnár Beáta állatvédő

Túl hangos a kutya?

Az ilyen cselekedetek sokakban heves indulatokat szítanak – mindegyikükben felvetődik a kérdés: mi visz arra valakit, hogy a hűséges tappancsos cimboráink életét ilyen galád tettel vegyék el. Tölli-Molnár Beáta szerint az esetek többségét a rossz-szomszédsági viszony szüli – például, ha valakinek a környéken bántja a fülét a kutya ugatása. Az állatvédő tapasztalatai szerint az emberek ahelyett, hogy megbeszélnék a problémáikat, egyre drasztikusabb lépésekre szánják el magukat.

A kutyusok az esetek többségében patkányirtó szerektől, vagy fagyállótól kapnak mérgezést. Előbbi esetében nem jellemző a szándékosság – azok, akik ördögi tetten törik a burájukat, legtöbbször az utóbbihoz folyamodnak.


illusztráció

A közösség egyre aktívabb

Tölli-Molnár Beáta szerint a közösség meglehetősen aktívvá válik, ha kutyamérgezéssel találkoznak. Ő, és az állatvédő kollégái legtöbbször telefonon, vagy a közösségi médián keresztül kapnak bejelentéseket. Természetesen minden eset más és más, azonban valami szinte mindegyikben közös: a mérgezésről beszámolók leginkább arra kíváncsiak, hogy mégis mi tévők legyenek ebben a velejéig feszélyező helyzetben?

A gyorsaság a legfontosabb!

- Amint bármilyen nem megszokott, furcsa tünetet észlelünk a kutyánkon, forduljunk állatorvoshoz – hangsúlyozza Tölli-Molnár Beáta. A mérgezésre jellemző tünetek lehetnek például a hasmenés, a hányás, illetve az ínykifehéredés is. - Ha biztosan tudjuk, hogy a kedvencünk mérgezés áldozatává vált, vigyünk a méregből mintát az állatorvosnak – javasolja az állatvédő, majd hozzáfűzi: ha záros határidőn belül eljutunk állatorvoshoz, akkor a szakemberek viszonylag könnyen, hánytatással tudják kezelni a problémát.


illusztráció

Nem minden méreg, ami gyanús

Dr. Mentes Árpád állatorvos sajnos többször szembesül olyan precedenssel, amikor valamilyen szervezetre veszélyes anyag miatt a kutya élete cérnaszálon lóg. Azonban, a tapasztalatai szerint az érintettek sokszor tévesen mérgezésnek diagnosztizálnak olyan eseteket is, amikor a kutyus rosszulléte mögött nem ez áll. Mindenesetre, ha látjuk, hogy a kutyánk gyanús módon rosszul van, esetleg búskomorságában nem szalad a labda után, sőt, még a kertben üdülő madarakat sem kergeti, akkor azonnal forduljunk szakemberhez. Az embereknek szánt gyógyszerekkel pedig bánjunk csínján – a nem megfelelő adagolás esetén ez az ebnél akár életveszélyes is lehet, ugyanis gyomorvérzést is tud okozni. Az állatorvos is a gyorsaságra hívja fel a figyelmet, és nem csupán a mérgezés esetében. Ha a kutyánk lenyelt bármit, ami kárt tett benne, és kifutunk abból a rövid időintervallumot lefedő határidőből, amely keretein belül még könnyedén lehet kezelni a kedvencünket, csak a komplexebb kezelések maradnak – már ha egyáltalán lehet ilyenhez folyamodni.

Dr. Mentes Árpád állatorvos
Dr. Mentes Árpád állatorvos

A gondatlanság ölhet is!

Az állatorvos kiemelte, hogy sok esetben a gondatlanságból elkövetett mérgezés okolható az ebek szenvedéséért – előfordulhat például, hogy a kutyus belelefetyel az elől hagyott fagyállóba. Ezek az esetek kis odafigyeléssel elkerülhetőek lennének.

Ha pedig közterületen kerül a szemünk elé gyanús hús, véletlenül se legyintsünk a helyzetre könnyelműen – ne legyünk restek kidobni az ismeretlen eredetű eledelt. Ki tudja, talán megmentjük több életvidám, gazdájának sok örömet okozó tappancsos életét ezzel…

Címkék: kutya

Legnépszerűbb cikkek