| 2019. július. 12. | 1 perc olvasás

Egyre többen gyűjtenek szelektíven Sopronban!

Egyre többen, és egyre tudatosabban gyűjtjük szelektíven a szemetet a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. tapasztalatai szerint. A szelektíven gyűjtött hulladékot ugyanis újra tudják hasznosítani a szakemberek. A legfontosabb, hogy szennyezett papírt, műanyagot vagy üveget ne rakjuk a szelektív gyűjtőbe – ezeket ugyanis nem tudják újrahasznosítani.

- Hozzánk a zsákos házhoz menő és a szigetes szelektív hulladék kerül – emelte ki Zsugonits Gabriella, a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. válogatási művezetője, aki hozzáfűzte: a szelektív hulladékot gondosan, külön autókkal gyűjtik és nem borítják össze. - Érdemes kihangsúlyozni, hogy a zsákos formában történő szelektív hulladékgyűjtés egyre jobb Sopronban. Úgy tapasztaljuk, hogy a lakosság évről-évre egyre jobban odafigyel arra, hogy mit tesz a különböző tárolókba. Vagyis a kékbe jórészt papír, a sárgába pedig műanyaghulladék kerül – fejtette ki.


Forrás: internet

Részletesebben: a kék zsákba tehetünk például újságpapírt, szóróanyagokat és összenyomott kartondobozokat is. A kékbe pedig rakhatunk széttaposott pet palacokoat, illetve különféle csomagolóanyagokat, például nejlont, fóliát és mosószeres, valamint tejes dobozokat is. - A közös nevező mindkettő esetében, hogy az így gyűjtött szemét szennyezetlen és száraz legyen és ne tartalmazzon semmit, ami nem azonos anyagú és amin megtelepedhetnek a baktériumok – világított rá Zsugonits Gabriella. - A papírhulladéknál arra kell figyelni, hogy ne legyen zsíros, étellel szennyezett, vagy egészségügyi célokra használt. A füzetekről a műanyagborítót, a spirálozást el kell távolítani. A kartondobozok esetében fontos a kilapítás, és nem kell a konténerbe préselni, mert kötegelve, hajtogatva a kuka mellől is elszállítják. A műanyagpalackokat és tárolókat pedig ki kell öblíteni – fejtette ki.

A szakemberek szerint a legfontosabb az, hogy ne kerüljön kommunális hulladék a szelektív gyűjtő edénybe. A műanyag felhasználás csökkentésére „Műanyagmentes július” elnevezéssel kampányt hirdettek – ennek célja az, hogy a résztvevők egy hónapig ne használjanak egyszer használatos műanyagot.  

Legnépszerűbb cikkek