| 2018. január. 22. | 2 perc olvasás

Egyre többen látogatnak a Soproni Múzeumba

Folyamatosan emelkedik a múzeumok és könyvtárak látogatottsága - mondta Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. A 2017-ben 150-ik születésnapját ünneplő Soproni Múzeum tavalyi mutatói is örömre adnak okot. E mögött rengeteg munka áll: a szakemberek növelték a színvonalat, bővítették a szolgáltatások körét, és a rendezvényekkel sem bántak csínján.

Évről-évre egyre többen látogatják a Soproni Múzeumot. Dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója elmondta: az utóbbi években tendenciává vált az intézmény kínálata iránti érdeklődés növekedése, a 2017-es látogatószám azonban még ennek tükrében is különösen szívderítő. - A múlt esztendőben több, mint nyolcvanezer érdeklődő járt az intézményeinkben – mondta Dr. Tóth Imre, és hozzáfűzte: ez a vidéki múzeumok esetében nagyon jó adat.

Dr. Tóth Imre a Soproni Múzeum igazgatója
Dr. Tóth Imre a Soproni Múzeum igazgatója
fotó: sopronmédia archívum/Leczovics Zsolt

A kiváló eredmény mögött rengeteg kreatív munka áll. A szakemberek folyamatosan bővítik a múzeum szolgáltatásainak és kínálatának palettáját. - A múzeum látogatói kettő főbb célcsoportra oszlanak: a turistákra, és a helyiekre – tudtuk meg Dr. Tóth Imrétől. - A turisták körében úgy próbáltuk népszerűsíteni a szolgáltatásainkat, hogy bevezettük a kasszáinknál a bankkártyás fizetési módot. Valamint indítottunk egy átfogó marketingkampányt is, amely keretében a népszerű médiumok segítségével szeretnénk megszólítani, információkkal ellátni a Leghűségesebb város megannyi kulturális gyöngyszemet rejtő falán kívül élőket. - Ezek eredményeképpen népszerűbb lett a Tűztorony, ugyanis a szokványosnál jóval több turista látogatta meg – mondta el a múzeumigazgató.


fotó: sopronmédia archívum/Leczovics Zsolt

Az év elején debütáló Macskakő Gyermekmúzeum pedig leginkább a helyiek érdeklődését váltotta ki. Az intézmény, amelynek segedelmével a gyermekek számára játszva válik kézzel foghatóvá a történelem. A Macskakő rendre látogatják óvodás és kisiskolás csoportok is.  


fotó: Soproni Múzeum

A múzeum szervezésében, és annak segítségével megvalósuló programokra ellátogatók száma nincs benne ebben a statisztikában, azonban ezek az események is fontos szerepet játszanak az intézmény életében. A legnépszerűbb, akár több ezer embert is megmozgató programok közé tartozik a Múzeumok Éjszakája és a Múzeumok Őszi fesztiválja, de az Ars Historica előadásai is kedvesek a kultúrára éhezők számára. Új tendencia, hogy egyre többen döntenek úgy: gyermekük születésnapját a múzeumok falai között szeretnék megünnepelni!

A Soproni Múzeum igazgatója optimista a jövővel kapcsolatban is. Az idei esztendőben legalábbis nem tart a látogatók számának csökkenésétől.

Legnépszerűbb cikkek