| 2023. március. 12. | 1 perc olvasás

Együtt 27 - Magyar Mónika és Szőcs Géza grafikusművészek kiállítása

Az Együtt 27 című kiállítást az Erdélyi Házban (Sopron, Fövényverem u. 15) látható, amely Magyar Mónika és Szőcs Géza grafikusművészek, az elmúlt 27 év alatt készült alkotásaiból nyílt meg szombaton. A családi vonatkozású művek mellett soproni témájú rézkarccal, régi és vadonatúj alkotásokkal is találkozhatnak az érdeklődők.

A házaspár célja, közelebb hozni az emberekhez a képeket, illetve meg akarják mutatni, hogy az eredeti látvány az igazi. Azon dolgoznak, hogy a fiatalok ne csak magazinokból, könyvekből vagy az internetről ismerjék a művészetet. A kiállításoknak van egy fontos közvetítő szerepük is, hiszen a festmények, rajzok egy idegen környezetben egészen máshogy jelennek meg, mint az otthoni, műtermi környezetben.

fotó: Griechisch Tamás
fotó: Griechisch Tamás

A kiállítást Tóth Éva önkormányzati képviselő nyitotta meg. A SopronMédia kérdésére válaszolva elmondta: 18 évvel ezelőtt a művészházaspár első közös tárlata az Erdélyi Házban egyfajta nyitás volt, amely soproni alkotóknak biztosított bemutatkozási lehetőséget. Hozzátette:a grafika, mint műfaj, technika és gondolkodásmód azokra a létkérdésekre keresi a választ, amely létkérdésekkel ma is küzdünk. 
 

fotó: Griechisch Tamás

A megnyitón Tóth Éva beszédében Erdélyi János filozófus-esztéta szavait idézte, s mint mondta nem véletlen a választás.

Filozófust idéztem, és ez sem véletlen, hiszen Magyar Mónika és Szőcs Géza munkáira is jellemző, hogy filozofikusak. Az ő újjáteremtett világuk képi filozófia. Birtokosai annak az eszközrendszernek, amely a műfajnak nagyon is sajátja: a többszörös kódolás eszközeként működnek a kultúrákban. Képi üzenetükben elérik a mitikus szférákat.

- zárta szavait Tóth Éva.

A kiállítás március 24-ig látható, hétfő kivételével 15 és 18 óra között az Erdélyi Házban.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek