| 2019. szeptember. 5. | 3 perc olvasás

Együtt dolgoznak Sopronban a szakemberek az erdőtüzek ellen

Magyarországon egyharmadára csökkent az erdőtüzek száma, köszönhetően az erdőgazdálkodás és a katasztrófavédelem erdőtűz-megelőzési programjának. A néhány éve indult kezdeményezés keretében Sopronban és környékén is kiváló az együttműködés az érintettek között. Ennek is köszönhető, hogy a városunkat övező erdőkben egyetlen tűz sem pusztított az utóbbi esztendőkben.

Szeptember 4-én, szerdán is egyeztetett Bánáti László, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. parkerdei és kommunikációs igazgatója Molnár Sándor tűzoltó ezredessel, a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjével. Ez a kirendeltség is részt vesz az erdőtűz-megelőzési programban, amelynek egyik alappillére az érintettek közötti folyamatos kapcsolattartás.

- Számos információt juttatunk el a partnereink és a nagyközönség részére, kampány jelleggel plakátolunk, illetve konferenciákat és előadásokat is tartunk a témában – emelte ki Molnár Sándor tűzoltó ezredes. - Ezek során átadjuk a legfontosabb tanácsokat és szabályokat a laktanyánkba látogató kisgyermekeknek éppúgy, mint a fás területekkel érintkező szakembereknek, így a mezőgazdászoknak is. Valamint magától értetődő módon folyamatosan együtt gondolkodunk és dolgozunk az erdőgazdálkodókkal is – fűzte hozzá.

 A tűzmegelőzés a Sopront övező erdőterületek esetében is rengeteg szakmai munkát igényel a katasztrófavédelemtől. - Nagyon fontos például odafigyelnünk a vegetáció szárazságára – hívta fel a figyelmet a tűzoltó ezredes. - A hírekben sokszor találkozhatunk a tűzgyújtási tilalom című fogalommal, amelyet akkor rendelnek el a szakértő hatóságok, ha komoly aszály pusztít, így a növényzeten nagyon könnyen végigsöpörhetnek a lángok. Ekkor az ott dolgozó szakembereknek és az erdőlátogatóknak egyaránt tilos tüzet gyújtaniuk. Ha nincs tilalom és a kijelölt tűzrakó helyeken rakhatunk tüzet, akkor is figyeljünk oda, hogy milyen időjárási körülmények közepette tesszük ezt, a szélre például különösen oda kell figyelnünk. Amint végeztünk a lángok használatával, akkor megfelelő módon, vízzel és földdel oltsuk el azt – fejtette ki.

Érkezett néhány jelzés az elmúlt időszakban a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltségre - de az utóbbi években a városunk körüli erdőkben nem keletkezett tűz. A szakemberek szerint ez köszönhető a hatékony megelőzésnek, az erdőgazdálkodók felelősségteljes és szabálykövető szemléletének egyaránt – de a túrázók is megfogadják azokat a tűzmegelőzési előírásokat, amelyek az erdőterületekre vonatkoznak. A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. szakemberei úgy tartják: az erdő, mint felbecsülhetetlenül gazdag élettér és az emberi lét egyik főbb eleme olyan kincs, amelyet folyamatosan kell bővíteni és őrizni. Így ők is komoly szerepet játszanak az erdőtüzek megelőzésében.

 - Régóta küzdünk ezzel a problémával és kijelenthetem, hogy az utóbbi időben elvégzett munkának köszönhetően elenyésző számú erdőtűzzel kell szembenéznünk – jelentett ki Bánáti László, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. parkerdei és kommunikációs igazgatója. - Különös figyelmet fordítunk arra, hogy valamennyi kijelölt tűzrakóhelyünk megfelelő állapotban legyen. Mindegyikhez kitesszük a Nébih és a katasztrófavédelem útmutatása alapján készült táblákat, amelyek felhívják a figyelmet a legfontosabb szabályokra, így arra, hogy mikor, hol és hogyan rakhatunk tüzet. Illetve praktikus tanácsokat is adunk, amelyekkel gyorsan és könnyedén lehet tüzet gyújtani a kijelölt helyeken. Valamint, amikor nincs életben tűzgyújtási tilalom, minden pénteken a tűzrakóhelyhez tűzifát szállítunk ki, hogy az ott sütögetőknek ne kelljen a környékről összeszedniük az égetnivalót. A tilalmi időszakokra különös figyelmet fordítunk. Ekkor valamennyi tűzrakóhelyünkhöz táblát teszünk ki, amely jelzi a „korlátozást” - részletezte.

A nemes cél érdekében az erdőgazdaság számos programot is tart gyermekek számára, amelyek során játékos ismeretterjesztéssel mutatja be az erdőket és azok megóvásának fontosságát a jövő generációjának. Ha erdőtüzet észlelünk, azonnal hívjuk a 112-es vagy a 105-ös telefonszámot, valamint hagyjuk el a lángok által érintett területet, és az ott tartózkodó többi embert értesítsük a veszélyről.

Legnépszerűbb cikkek