| 2020. január. 21. | 2 perc olvasás

Együtt ülünk a világfa ágán

Együtt ülünk a világfa ágán címmel az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázati lehetőségének köszönhetően verses, zenés kulturális műsort visznek hátrányos helyzetű gyerekeknek, nehéz sorsú cigány fiataloknak a Soproni Petőfi Színház művészei szerte az országba és a Vajdaságba. A három zenészből és két színészből álló csapat a tervek szerint 21 településen összesen 25 előadást tart felsősöknek és középiskolásoknak gyermekotthonokban, nevelőintézetekben, fiatalkorúak börtöneiben-hangzott el a program első állomásán tartott sajtótájékoztatón hétfőn, a soproni Cseresznyevirág Gyermekotthonban, ahol január 21-én rendezik meg a sorozat nyitányát.

Pataki András, a soproni teátrumot működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, az Emmi pályázatára társadalmi szerepvállalásként jelentkeztek, hogy kimondottan ezeknek a gyerekeknek létrehoznak egy felzárkózásukat segítő művészeti programot és azt elvigyék hozzájuk szerte az országba. Mindemellett utaztatják a produkciót nehéz helyzetű tehetségeket gondozó helyekre. A mintegy hatvan perces műsorban negyed óra a próza. József Attila verseit és írásait, illetve a cigány folklórt, népi gyűjtésekből fennmaradt irodalmi kincseket tolmácsolják ebben a részben Molnár Anikó és Papp Attila színművészek. A központi zenei blokkban Kónyai Flórián hegedűművész, Sárközi Gábor nagybőgős -mindketten roma származásúak - Varga Gábor zongoraművész, jazz-zenész, pedig a sokrétegű és stílusú improvizációt, a jazzt, a népzenét, a világzenét, a roma muzsikát, a dallamok színes, sokfajta hangulati ágát helyezik előtérbe.

Pataki András hozzátette: kulturális élményt szeretnének nyújtani ezzel a műsorral, kitörési útmutatást, hogy találkozzanak a fiatalok a művészet gyógyító, felemelő erejével. Szerezzenek impulzusukat, a zenéről, versekről, színházról. Lássanak maguk előtt példákat és talán ez is adhat számukra kapaszkodót az életben.    

A tervezett magyarországi helyszínek: Sopron, Győr, Zalaegerszeg, Csorna, Felsődobsza, Mónosbél, Miskolc, Budapest, Tököl, Jászberény, Szolnok, Kalocsa, Kecskemét, Nagybajom, Kaposvár, Szeged, Komló, Pécs, Mohács. A Vajdaságból pedig Kishegyes és Csóka.  

A sajtótájékoztatón a művészek közül Kónyai Flórián azt hangsúlyozta, speciális a helyzete. A Petőfi Színház és a zenész pályafutása mellett a gyermekvédelemben dolgozik már több éve Sopronban. (A Cseresznyevirág otthonban kezdett először gyermekfelügyelőként.) Neki ez a két terület a legfontosabb az életében, a szívében. A harmadik pedig az, hogy Borsodból, a szegénységből származó gyerekként a szülei sokat tettek és elkövettek azért, mindenütt megállja a helyét az életben. Szerinte minden cigány származású embernek, aki kitört a nehéz, reménytelennek tűnő helyzetéből, s példát tud mutatni bármilyen területen, annak meg kell azt tennie. Ez is üzenet számára most, hogy elindulnak az országba.

Varga Gábor jazz-zenész szerint különleges lesz számukra ez a misszió, hiszen különböző helyszínekre mennek, rengeteg gyermeksors tükröződik majd vissza a szemekből feléjük. Nem tudhatják, hogyan reagálnak a fiatalok a produkciókra. Szeretnék műsorukkal felkelteni az érdeklődésüket, figyelmüket. Nagy várakozással tekint a sorozat elé.

Papp Attila a soproni társulat színművésze úgy érzi, felelősség, kihívás az, hogy ilyen környezetben, ezeknek a fiataloknak mit és milyen színvonalon, mekkora hittel, odaszánással nyújtanak át egy ilyen fellépés alkalmából. Nem lehet rutinból dolgozni sehol, mindenütt meg kell küzdeni a közönségért, hogy tényleg élmény legyen mindenki számára ez a találkozás.

Szendrődi Andor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatóhelyettese és Pichlerné Gábor Beáta a Cseresznyevirág Gyermekotthon vezetője bemutatták az intézményhálózatukat, az ott zajló munkát. Beszélték arról, hogy náluk rendszeresek a kulturális programok. Több otthonban színházbérlettel is rendelkeznek az ott lakó gyerekek, akik közösségi élményként élik meg ezeket az alkalmakat. Ők is nagy várakozással és kíváncsisággal ülnek majd be az első előadásra 21-én.

Legnépszerűbb cikkek