| 2019. november. 1. | 1 perc olvasás

Együttműködés megyénk és az orosz Szamara megye között

Együttműködési megállapodás született a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és az orosz Szamara Megye Kormánya között, melyet Vlagyimir Putyin, az Oroszországi Föderáció elnöke és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke jelenlétében írt alá Dimitrij Azarov, Szamara Megye kormányzója és Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke tegnap Budapesten a Karmelita kolostorban.

A felek a kölcsönösen előnyös együttműködés jegyében, valamint a kétoldalú kapcsolatok aktív fejlesztése és bővítése érdekében gazdasági, kereskedelmi, kulturális, oktatási, tudományos és műszaki, sport és idegenforgalmi területeken alakítanak ki partnerséget.

Az együttműködési megállapodást megelőzően Dimitrij Azarov kormányzó és Németh Zoltán, a megye elnöke megbeszélést folytattak a megállapodásban foglaltak megvalósításáról. Ezen Németh Zoltán arról tájékoztatta orosz partnerét, hogy szeptember végén az oktatás területén már egy előzetes egyeztetésre került sor a Széchenyi István Egyetem és a Szamara Kormányzói Hivatalának képviselői között.

Azarov elismerően nyilatkozott a kapcsolatfelvételről, majd emlékeztetett, több mint három éve készülnek már a megállapodás aláírására. Hozzátette, megérte a várakozás, hiszen most magas rangú személyek jelenlétében írhatják alá, mely megállapodás megerősíti az országaink közti együttműködést is.

A megbeszélés további részében a felek kölcsönösen bemutatták egymásnak a megyék jellegzetességeit, mely során megállapították, sok hasonlóság van gazdasági-, kulturális-, és földrajzi területen is, ami jelentősen megkönnyíti majd a közös munkát. Ezt követően kölcsönös találkozókat helyeztek kilátásba, melyekre várhatóan jövő tavasszal kerül sor.

A megyei delegáció tagja volt még Szekeres István, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Orosz Tagozatának elnöke, megyei vállalkozó és Jakócs György, a Robinson Tours tulajdonosa, megyei idegenforgalmi, valamint orosz utaztatásban jártas szakértő.

Borítókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Legnépszerűbb cikkek