| 2016. november. 30. | 1 perc olvasás

Együttműködési megállapodást írtak alá a vezetők

November 30-án a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Sallai Péter tűzoltó dandártábornok és a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön intézetparancsnoka, Nyima Tamás bv. ezredes felülvizsgálta a korábban kötött együttműködési megállapodást és új megállapodást kötött.

A dokumentum aláírását megelőzően a szervezetek vezetői értékelték az eddig elvégzett munkát, a két szervezet szakmai együttműködését. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága között létrejött együttműködési megállapodásban foglaltaknak megfelelően és annak mintájára, az abban rögzített szemléletet követve, a helyi sajátosságok figyelembe vételével újították meg a megyei szervezetek a megállapodást.

A dokumentum tartalmazza, hogy a felek fontos feladatnak tekintik - egymás alaptevékenységének ismerete mellett, - hogy a rendkívüli feladatok ellátása során is zökkenőmentes legyen a közös védekezés. Az együttműködő felek vállalják, hogy a jogszabályokban és a belső szabályozókban meghatározott feladatok végrehajtásában kölcsönösen segítik egymást, a természeti és civilizációs katasztrófák következményeire való felkészülés gyakorlatain, továbbá szükség esetén a védekezésben, illetve a kárelhárításban együttműködnek a lakosság biztonságának növelése érdekében.

Az együttműködés alapján a katasztrófavédelmi igazgatóság a sopronkőhidai intézet állománya részére katasztrófavédelmi felkészítést, az aktuális tűzvédelmi feladatokról oktatást tart, szakmai segítséget nyújt az egyéni és kollektív védőeszközök beszerzéséhez és selejtezéséhez. Igény szerint a tűz oltására, a műszaki mentésre, valamint a polgári védelmi feladatok ellátására való felkészülés érdekében helyszíni együttműködési gyakorlatokat, illetve bemutatókat tart. A katasztrófavédelem területi szerve szakmai tanácsadással és helyszíni szemle megtartásával is támogatja a büntetés-végrehajtási szerveknél a veszélyes anyagok tárolásának, elhelyezésének szakszerű, illetve szabályszerű kialakítását. Sajtónyilvános gyakorlatok esetén, illetve közérdeklődést kiváltó eseményeknél a két szervezet területileg illetékes kommunikációs szakemberei egyeztetnek egymással. Biztosítják egymást arról, hogy a rendelkezésre álló információkat a másik fél felé haladéktalanul továbbítják.

A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön többek között vállalta, hogy részt vesz a természeti és civilizációs katasztrófák következményeire való felkészülésben, a védekezésben és a kárelhárításban, illetve lehetővé teszi a katasztrófavédelem számára a büntetés-végrehajtás egyes objektumainak igénybevételét, az ottani munkavégzést.

A két szervezet a megállapodást a szakmai tapasztalatok még hatékonyabb kihasználása és egymás kölcsönös segítése érdekében újította meg.

Legnépszerűbb cikkek