| 2016. november. 21. | 2 perc olvasás

Együttműködési megállapodást kötött a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Soproni Polgári Lövész Egyesület

Ünnepélyes keretek között kötött együttműködési megállapodást a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Soproni Polgári Lövész Egyesület (SPLE) hétfőn.

 A dokumentumot az Egyetem részéről Prof. Dr. Faragó Sándor rektor és Dr. Dinnyés Álmos kancellár, a Lövész Egyesület részéről Skála János elnök, Sopron városának képviseletében Dr. Fodor Tamás, polgármester hitelesítette aláírásával. Az eseményen az aláírók mellett köszöntőt mondott Dr. Székely Mózes, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkára, Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium miniszteri biztosa és Dr. Lacsny Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságának politikai főtanácsadója.

A megállapodás értelmében a jövőben az egyetemi sportélet fejlesztésében, pályázati tevékenységekben és a sportlövészet járási népszerűsítésében is együttműködnek a felek.


fotó: Leczovics Zsolt

Az ünnepségen elhangzott: a felsőoktatási sportélet fejlesztése kormányzati szinten is kiemelt jelentőségű terület. Növekvő mennyiségű, változatos sportprogram, új ösztöndíjak állnak a fiatalok rendelkezésére, emellett számos nemzetközi világversenyt Magyarországon rendeznek meg. Nem csak hazai, de uniós források is rendelkezésre állnak olyan tevékenységek támogatására, amelyek új egészségnevelési és sportszolgáltatásokat kínálnak a hallgatóknak, illetve hozzájárulnak az aktív testmozgást végző hallgatók számának növeléséhez. „Mivel a jelen egyetemistái lesznek a jövő vezetői, az egészségfejlesztő egyetemek megvalósítása sorsdöntő jelentőségű” – mutatott rá Dr. Székely Mózes, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség főtitkára.


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

A Soproni Polgári Lövész Egyesületnek megalakult az egyetemi szakosztálya, ahová minden sportolni vágyó hallgatót várnak. Prof. Dr. Faragó Sándor rektor kiemelte: különösen nagy előnyt jelent a mostani megállapodás a jövő erdőmérnök és vadgazda mérnökeinek, akik a szakmájukhoz kapcsolódó tudás elsajátításához gyakorlati helyszínt és módszertani oktatást is kaphatnak a jövőben.

Dr. Fodor Tamás polgármester a város nevében üdvözölte a keretmegállapodás létrejöttét, egyben felhívta a figyelmet arra, hogy az Anger lőtér beépített területen fekszik, ezért a fejlesztéseknél megfelelő gondossággal kell eljárni.


fotó: Leczovics Zsolt

Skála János, a Soproni Polgári Lövész Egyesület elnöke elmondta: „Szeretnénk nyitni a fiatalok felé, emellett fontos, hogy mindazok számára lehetőséget biztosítsunk a lövész sport feltételeit, akik amatőrként, vagy versenyszerűen szeretnék művelni a sportágat. Célunk, hogy a sportlövészet Sopronban a hagyományoknak megfelelően családi programmá váljon, ezért infrastrukturális fejlesztésekbe kezdünk a városi lőtéren.”


fotó: Leczovics Zsolt

Az egyetemmel közös pályázati tevékenység során valósulhat meg az Anger lőtér rekonstrukciója és az eszközpark fejlesztése is. Ezek eredményeként európai színvonalú, zárt, csendes és biztonságos komplexum válhat az eredetileg a város szélén, napjainkban viszont már a város vérkeringésében működő lőtérből. Az elképzelések szerint az egyébként nagy hagyományokkal rendelkező, egyedülálló adottságokkal bíró lőtér a fejlesztések után megfelelő helyszínt fog biztosítani a sportlövők, vadászok, rendvédelmi szervek felkészítő lőgyakorlatainak lebonyolítására és nemzetközi szintű lőversenyek szervezésére is, mindezt egy osztrák mintára kialakított környezetben és rentábilisan működtethető szolgáltatásokkal.

Legnépszerűbb cikkek