| 2020. május. 20. | 1 perc olvasás

Éjfélig lehet még módosítani az SZJA-bevallás tervezetet és rendelkezni az 1+1 százalékról

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az személyijövedelemadó-bevallási tervezetet. Aki egyetért a tervezetben foglaltakkal és nem változtat rajta, annak éjfél után automatikusan bevallássá válik a tervezete. Az egyéni vállalkozóknak, az őstermelőknek és az áfás magánszemélyeknek azonban még van teendőjük. Szinté éjfélkor jár le az adó 1+1 százalékának rendelkezési határideje.

Május 20-án éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által készített szja-bevallási tervezetet, ami legegyszerűbben ügyfélkapu azonosítással tehető meg a NAV honlapján elérhető webes felületen. Aki nem véglegesíti a tervezetet, nem is nézi át, annak automatikusan érvényes bevallássá válik a tervezete ma éjfél után.

Az őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók részére készített bevallási tervezet azonban csupán egy ajánlat, amely nem válik holnapól automatikusan bevallássá. Ez azt jelenti, hogy ezeket a tervezeteket ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel. Ha nem módosítja a bevallási tervezetét, vagy saját maga nem készít és nem nyújt be szja-bevallást az érintett, a NAV tizenöt napos határidővel felhívja a figyelmét, hogy pótolja a hiányt.

A vallási közösségeknek vagy a Nemzeti Tehetségprogramnak és a civil szervezeteknek felajánlható 1+1 százalékokról szóló rendelkezőnyilatkozat is éjfélig nyújtható be elektronikusan, vagy postai úton.

A NAV Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon ma este nyolc óráig kérhető a személyijövedelemadó-bevallással, bevallási tervezettel kapcsolatos általános tájékoztatás.

 

Borítókép: illusztráció; Forrás: Sopron Média Archív

Legnépszerűbb cikkek