| 2016. augusztus. 8. | 1 perc olvasás

Eladó az egykori Elzett-gyár épülete

Egymilliárd forintért adná el a felszámoló az egykori soproni Elzett-gyár épületét. Az ingatlannak több tucat bérlője van, melyek az épület mintegy 70 százalékát használják. - írja a kamaraonline.hu

Pályázatot írt ki az egykori soproni Elzett-gyár épületére az ingatlan tulajdonosát, a Csengery-Ingatlan Kft.-t felszámoló Wind Up Zrt. Az összesen mintegy 11 ezer négyzetméter alapterületű komplexumban irodákat, üzlethelyiségeket, raktárakat alakított ki a társaság. Az épületegyüttesnek több tucat bérlője van, melyek jelenleg nagyjából az ingatlan 70 százalékát haszálják. Az 1,08 milliárd forint irányáron kínált volt Elzett-ingatlan a soproni vasútállomás mellett, a belvárostól mindössze néhány utcára található. Az ajánlatokat a felszámoló augusztus 22. és szeptember 19. között várja, az ajánlati biztosíték összege 30,8 millió forint.


fotó: Leczovics Zsolt

Az egykori soproni zárgyár területén már a XIX. század második fele óta végeztek ipari tevékenységet: itt építette fel vasöntödéjét és gépgyárát Weitzer János osztrák gyáros. Az üzemet 1901-ben vásárolta meg a Vasárugyár R.T. Sopron-Ganz társaság, amely kezdetben ajtó- és ablakvasalásokat gyártott, majd a profil kiegészült a zárszerkezetek készítésével. A soproni gyárat a második világháborút követően államosították, majd később összevonták a budapesti Elzett Vasárugyárral, ekkor vette fel az Elzett nevet, melyet azután is megtartott, hogy a különféle profilokkal működő, akkor már Elzett Fémipari Műveknek nevezett állami vállalatot szétdarabolták.


fotó: Leczovics Zsolt

A soproni Elzett gyárat 1991-ben privatizálták, ekkor került az üzem a német Roto Frank és a francia Securidev cégek tulajdonában. A soproni zárgyártást 1996-ban a kizárólag a Securidev tulajdonában lévő Euro-Elzett vette át – azóta is ez a társaság gyártja az épületzárakat Sopronban, ám 2006 óta egy másik telephelyen, a régi gyárterületet egy új, korszerűbb üzemre cserélte a társaság. Az egykori Elzett-gyár épületeit ekkor vásárolta meg a Csengery-Ingatlan Kft., amely tíz éven át, idén áprilisban elindult felszámolásáig bérbeadással hasznosította az ingatlant.

Legnépszerűbb cikkek