| 2020. június. 17. | 2 perc olvasás

Elbúcsúzott az operatív törzs

Elbúcsúzott az operatív törzs mai, utolsó tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos, Gál Kristóf, a rendőrség szóvivője és Kiss Róbert alezredes.

A veszélyhelyzet megszűnésének köszönhetően az operatív törzs napi tájékoztatói egyelőre véget érnek – mondta Gál Kristóf, a rendőrség szóvivője az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, ettől függetlenül a törzs továbbra is működik, és folyamatosan frissül majd a koronavirus.gov.hu oldal, melyen továbbra is megtalálhatók lesznek a járvánnyal kapcsolatos legfrissebb adatok és tudnivalók.

Lakatos Tibor ezredes ezt követően összefoglalta az elmúlt időszak eseményeit az operatív törzs szemszögéből. Elmondta, 113 napja működik az ügyeleti központ, ami a nap 24 órájában, a hét minden napján üzemel.

Zárásként békés, vírusmentes nyarat kívánt.

Tovább csökkent a fertőzöttek száma

Az elmúlt napokban a számok nagyon kedvezően alakulnak, ezek pedig lehetővé tették a lazításokat, nyitásokat – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Kitérve arra, hogy csak egyetlen újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában, két idős, krónikus beteg azonban sajnos elhunyt.

Az aktív fertőzöttek száma pedig tovább csökkent, jelenleg 964.

Kiemelte: a gyógyultak száma már triplája az aktív fertőzötteknek. Már 2547-en gyógyultak fel a betegségből.

Számos tesztvizsgálatot végeztek el, mára ez a szám elérte 242 139-et.

A betegek 57 százaléka nő – fűzte hozzá.

Tizennégy országból érkeztek fertőzöttek

Kevesebb mint a 2 százaléka az összes magyarországi fertőzötteknek a külföldről érkezett betegek száma – emelte ki Müller Cecília.

„A járvány időtartama alatt 93 import eset volt, vagyis, hogy ennyien hozták be a betegséget külföldről. Ausztriából 33, Nagy-Britanniából 17, Olaszországból és Németországból 5-5, Spanyolországból és Törökországból 4-4, Franciaországból, Svájcból és Izraelból 3-3, Hollandiából és Mexikóból 2-2, míg Csehországból, Portugáliából és Santa Luciából 1-1 beteg érkezett” – részletezte az országos tiszti főorvos.

A vírus még itt van

„Az intézkedéseknek köszönhetően Magyarországon a járvány egy nagyon lapos görbét eredményezett. Az első hullámon túl vagyunk, de a pandémia még mindig zajlik. A vírus jelen van. Az óvintézkedéseket, a korlátokat, szabályokat megfelelő mértékben szükséges még betartani” – hangsúlyozta.

Tájékoztatója végén Müléler Cecília köszönetet mondott mindenkinek, aki bármilyen szerepet is játszott egyebek közt a koronavírus-járvány elleni védekezésben, betegellátásban, tájékoztatásban.

Karantén nélkül Romániából is

Szerda reggeltől megszűnt a karanténba vonulási kötelezettség Magyarország és Románia közötti határátlépés esetén – mondta a tájékoztatón Kiss Róbert alezredes.

Hozzáfűzte, hogy emellett megnyílt az utazási korlátozások információt bemutató nemzetközi honlap, ami valamennyi uniós nyelven elérhető – emelte ki.

Legnépszerűbb cikkek