| 2021. február. 16. | 1 perc olvasás

Elérkezett a böjti időszak

Hamvazószerdán, azaz február 17-én kezdődik a 40 napos böjt. A húsvétot megelőző időszak legfőbb célja, hogy lelkileg és testileg is felkészüljünk az ünnepre, ám a túlzásba vitt méregtelenítés komoly egészségügyi kockázatot jelenthet a szervezetre.

A tavasz közeledtével megnő az érdeklődés az egészséges táplálkozás iránt. Évszázadok óta szokás egyfajta nagyböjtöt tartani, mely során megtisztíthatjuk szervezetünket a felesleges salakanyagoktól. A húsmentes időszak számtalan pozitív élettani hatással bír.

A böjt alapvetően a lemondásról szól. Ebben az időszakban az ételről, italról vagy valamilyen tevékenységről szoktak lemondani az emberek. A húsmentes étkezés következtében csökkenhet a testsúly, mely a szívre és az érrendszerre is pozitív hatást gyakorol – mondta Nagy Krisztina dietetikus.

A böjt, mint gyógyító eszköz, egyre komolyabb szerepet foglal el a betegségek gyógyításában és megelőzésében, ám a túlzásba vitt méregtelenítés komoly egészségügyi problémákat okozhat a szervezetben.

A böjtnek különböző formái léteznek. Az ezoterikusok vagy a természetgyógyászok által kezdeményezett böjtök komoly veszélyt is jelenthetnek a páciensek számára. A szélsőséges étrend ronthatja a krónikus betegségben szenvedők állapotát és akár kóros alultápláltság is kialakulhat náluk – hangsúlyozta a szakember.

A böjtölés csak bizonyos szempontból jelent lemondást, hiszen ez idő alatt sem kell nélkülöznünk az egészséges, és laktató ételeket. Ebben az időszakban a különböző gabonafélék, főzelékek, valamint a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételek kerülnek előtérbe.

Borítókép; pixabay 

Legnépszerűbb cikkek