Hogy mikor kezdett az ember sört főzni, nem tudjuk pontosan. A Kék-Nílus völgyében 7000 éves, cirokból készült sörlelet került elő, az észak-kínai Jiahu tartományban 9000 éves rizssört is találtak, amelyhez mézet, szőlőt és galagonyát adtak. Egyes kutatók a sumereket tartják a legősibb sörkészítő civilizációnak, a legtöbb forrás azonban az ókori Egyiptomból származik - olvasható a sörfőzés kezdeteiről a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum és a Soproni Múzeum közös tárlatán a Lábasházban. Itt ugyanis a sörkészítéstől a sörkultúráig minden szerepel, attól az alapkérdéstől kezdve, hogy polgári vagy munkásitalról van-e szó, egészen odáig, hogy honnan is ered a mai, új keletű és örvendetes kisüzemi sördivat.
Ennek jegyében a múzeumi tárlat csütörtök esti vendége a KROIS Brewery. A Fertő-táji sörfőzdét Mühl Erik és Németh Gábor indította el a craft beer-ek iránti megszállottságtól vezérelve 2016-ban. A fiatalemberek azt tapasztalták, hogy a magas minőségű söröknek a környéken nincs kellő képviselete, sem a gyártás sem a viszonteladók oldaláról. Ezért a kistérségben elsőként megalapították kisüzemi sörfőzdéjüket, nagy lépést téve afelé, hogy az emberekben megjelenjen a sörtudatosság, amihez a helyben készült prémium színvonalú italokat maguk biztosítják. Állandó söreik az Aviso, a Black Unicorn, a legkedveltebb Klassik sör és a nyáron debütált La Grisette, melyekből kóstolóval is készül a serfőző tulajdonos.
A rendezvény után természetesen megtekinthető a hamarosan záró „Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig” lábasházi vándorkiállításunk is, melyben a honfoglaló magyarok italfogyasztási szokásai mellett bemutatjuk a középkorban tevékenykedő sernevelőket, a német és cseh sörfőzőket, az ipari méretű sörgyártás korszakát, a legnagyobb sörgyáraink történetét, majd az állami sörfőzés időszakát, a kézműves főzdéket sem kifelejtve.
Élet egy kisüzemi sörfőzdében
Vendégünk a fertőrákosi KROIS Brewery egy kóstolóval egybekötött előadásra.
Időpont: 2019. november 7., csütörtök 18.00-19.30
Helyszín: Lábasház (Sopron, Orsolya tér 5.).
Belépőjegy 500,- Ft
Előzetes regisztráció nem szükséges, helyfoglalás érkezési sorrendben.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2F22%2Fbc%2Fez-sor-03-bolodar-zoltan-jpg_585s.jpg)
Fotók: Bolodár Zoltán, KROIS Brewery