| 2019. november. 5. | 2 perc olvasás

Élet egy kisüzemi sörfőzdében

Az elméletet a gyakorlattal fűszerezi a Soproni Múzeum, amikor csütörtök este az „Ez sör!”lábasházi kiállításában a fertőrákosi KROIS Brewery-t látja vendégül az Orsolya-téren. A kóstolóval egybekötött bemutatón Németh Gábor avat be a kisüzemi sörfőzés titkaiba és mutatja be a sörfőzde kínálatában megtalálható felső és az alsó erjesztésű söröket.

Hogy mikor kezdett az ember sört főzni, nem tudjuk pontosan. A Kék-Nílus völgyében 7000 éves, cirokból készült sörlelet került elő, az észak-kínai Jiahu tartományban 9000 éves rizssört is találtak, amelyhez mézet, szőlőt és galagonyát adtak. Egyes kutatók a sumereket tartják a legősibb sörkészítő civilizációnak, a legtöbb forrás azonban az ókori Egyiptomból származik - olvasható a sörfőzés kezdeteiről a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum és a Soproni Múzeum közös tárlatán a Lábasházban. Itt ugyanis a sörkészítéstől a sörkultúráig minden szerepel, attól az alapkérdéstől kezdve, hogy polgári vagy munkásitalról van-e szó, egészen odáig, hogy honnan is ered a mai, új keletű és örvendetes kisüzemi sördivat.

Ennek jegyében a múzeumi tárlat csütörtök esti vendége a KROIS Brewery. A Fertő-táji sörfőzdét Mühl Erik és Németh Gábor indította el a craft beer-ek iránti megszállottságtól vezérelve 2016-ban. A fiatalemberek azt tapasztalták, hogy a magas minőségű söröknek a környéken nincs kellő képviselete, sem a gyártás sem a viszonteladók oldaláról. Ezért a kistérségben elsőként megalapították kisüzemi sörfőzdéjüket, nagy lépést téve afelé, hogy az emberekben megjelenjen a sörtudatosság, amihez a helyben készült prémium színvonalú italokat maguk biztosítják. Állandó söreik az Aviso, a Black Unicorn, a legkedveltebb Klassik sör és a nyáron debütált La Grisette, melyekből kóstolóval is készül a serfőző tulajdonos.

A rendezvény után természetesen megtekinthető a hamarosan záró „Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig” lábasházi vándorkiállításunk is, melyben a honfoglaló magyarok italfogyasztási szokásai mellett bemutatjuk a középkorban tevékenykedő sernevelőket, a német és cseh sörfőzőket, az ipari méretű sörgyártás korszakát, a legnagyobb sörgyáraink történetét, majd az állami sörfőzés időszakát, a kézműves főzdéket sem kifelejtve.

Élet egy kisüzemi sörfőzdében
Vendégünk a fertőrákosi KROIS Brewery egy kóstolóval egybekötött előadásra.
Időpont: 2019. november 7., csütörtök 18.00-19.30
Helyszín: Lábasház (Sopron, Orsolya tér 5.).
Belépőjegy 500,- Ft
Előzetes regisztráció nem szükséges, helyfoglalás érkezési sorrendben.


Fotók: Bolodár Zoltán, KROIS Brewery

Legnépszerűbb cikkek