| 2018. július. 28. | 1 perc olvasás

Életbe léptetik a vörös kódot! - Forró napok következnek

Vasárnap az ország egyes területein a napi csúcshőmérséklet elérheti a 36 fokot. A rendkívüli hőség miatt vasárnap déltől országosan életbe léptetik a vörös kódot - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a kormány honlapján szombaton.

Vasárnap az ország egyes megyéiben a napi csúcshőmérséklet elérheti a 36 fokot, ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra már csaknem az egész országra figyelmeztetést adott ki a hőség miatt. Győr-Moson-Sopron megyében a hőség miatt 1. fokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ - itt a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot.  A kánikula megyénkben is tartós marad - hétfőn és kedden a napi középhőmérséklet már 27 °C felett valószínű, így ezekre a napokra az Országos Meteorológiai Szolgálat másdofokú figyelmeztetést adott ki. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat akkor ad ki figyelmeztetést a magas hőméréskletre vonatkozóan, ha egy átlagos magyarországi megyének megfelelő területen (legalább egy napig) 25 és 27 fok között várható.

Az Emmi közleményében felhívta a figyelmet, hogy a érintett intézmények a vörös kód ideje alatt alkalmazandó eljárásrend alapján járjanak el. Így többek között pihenési lehetőséget, és folyadékot kell biztosítaniuk a rászorulóknak.

Legnépszerűbb cikkek