| 2023. március. 7. | 1 perc olvasás

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Sopronban

Sopronban, a Mátyás király utcában figyelmeztetett a veszélyre a szén-monoxid-érzékelő.

A második emeleti lakás fürdőszobájában egy kombi gázkazán működött, amikor a szomszédos szobában hangosan jelzett az érzékelő. A lakók azonnal megkezdték a szellőztetést. A soproni hivatásos tűzoltók rekonstruálták az eseményt és méréseikkel kimutatták a mérgező gázt, ezért a gázszolgáltató szakemberét is a helyszínre kérték. Egy embert kórházba szállítottak rosszullét miatt a mentőszolgálat munkatársai, azonban később kiderült, hogy nem szenvedett szén-monoxid-mérgezést. Az érzékelő időben figyelmeztetett a veszélyre, így életeket mentett. 

A szénvegyületek tökéletlen égésekor szén-monoxid keletkezik, amely egy színtelen, szagtalan, íztelen, nagyon mérgező gáz. A mérgező hatás azzal magyarázható, hogy a vér hemoglobinjában található vasatomokkal stabil komplexet, szén-monoxid-hemoglobint képez, amellyel akadályozza a szervezet oxigénfelvételét és oxigénellátását. A hemoglobin a levegő csekély szén-monoxid-koncentrációja esetén is megköti azt, ugyanis kétszázötvenszer nagyobb hajlammal kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén. 

Minden olyan készülék, amely nyílt lánggal működik, a mérgező gáz forrása lehet. A tragédiák megelőzése érdekében levegő-utánpótlást kell biztosítani, ezért a hideg idő ellenére is kiemelten fontos a lakóhelyiségek szellőztetése.  Az új, jól szigetelő ablakokba, ajtókba ajánlott résszellőzőt szereltetni. 

Amennyiben nyílt lánggal működő eszközt használ, ajánlott egy szén-monoxid érzékelő beszerzése is. Az érzékelőt abba a helyiségbe helyezzük el a lakásban, ahol a működő fűtőberendezés található, illetve olyan terekbe, amelyeket gyakran használnak (konyha, nappali, hálószoba).

Minden esetben kövessék a gyártói utasításokat. Megfelelő minőségű, bevizsgált készülékek listája megtalálható a https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok weboldalon.

Legnépszerűbb cikkek