Elfoglalta hivatalát Novák Katalin

Elfoglalta hivatalát Novák Katalin, Magyarország nyolcadik köztársasági elnöke. Beiktatásának hivatalos, istentisztelettel egybekötött ünnepsége május 14-én, szombaton lesz. Az alaptörvény szerint a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét, őrködik az államszervezet demokratikus működése felett, ő a Magyar Honvédség főparancsnoka. Áder János korábbi államfő két cikluson keresztül töltötte be a tisztséget.

Az Országgyűlés titkos szavazással döntött az új államfő személyéről. 137 képviselő Novák Katalint választotta meg Magyarország első női köztársasági elnökének március 10-én. Az államfőválasztást megelőző beszédében Novák Katalin kijelentette: a békesség embere akar lenni köztársasági elnökként.

Novák Katalin az államfőválasztást megelőző beszédében kijelentette, hogy felkészült az előtte álló embert próbáló feladatra. Neki minden magyart képviselnie kell.

Úgy fogalmazott, amíg az országnak van szabad akarata, nem tudják leigázni, ez a szuverenitása alapja, annak bölcsője pedig a család.

„Szuverenitásról nemzeti vonatkozásban soha nem leszek hajlandó lemondani”

– hangsúlyozta.

Elmondta, az ország már éppen kezdte visszanyerni a koronavírus-járvány előtti élete biztonságát és szabadságát, és akkor elszabadult ez a másik pusztító vírus: háború van Magyarország szomszédjában. Úgy fogalmazott, nincs rosszabb egy háborúnál, mert lángba akarja borítani mindazt, ami értékes az embereknek, megtámadja a nyugalmat, a hétköznapok biztonságát, a ma kiszámíthatóságát és a holnap derűjét.

A magyarok békét akarnak, mi nők nem a háborút, hanem a békét akarjuk megnyerni, mert békében lehet gyarapodni, építkezni, tervezni, egymásra mosolyogni

– mondta.

Novák Katalin köztársági elnök ünnepélyes beiktatása május 14-én a Kálvin téri református templomban ökumenikus istentisztelettel kezdődik, beiktatási ünnepi beszéde a Kossuth téri díszceremónián hangzik el. A katonai tiszteletadás után mások mellett fellép Rúzsa Magdolna énekes és Balázs János zongoraművész. Mindkét esemény nyilvános. Május 14-én kora délután megnyitja kapuit a Sándor-palota, ahova szintén minden érdeklődőt szeretettel várnak.

 

 

fotó: MTI

Legnépszerűbb cikkek