| 2019. október. 17. | 1 perc olvasás

Önkéntesek gondoztak elhagyatott sírokat Sopronban

Sírokat gondoztak önkéntesek csütörtökön a Szent Mihály Temetőben. A kezdeményezés során olyan neves soproniak nyughelyeit tisztították meg, akiknek már nincsenek hozzátartozóik, így a síremlékük gondozatlanná vált.

Flandorffer Pál lovag sírjával kezdték a temetőkarbantartást az önkéntesek. A kezdeményezés az Egészséges emberibb környezetért, Virágos Sopronért című nagyobb projekt égisze alatt valósult meg, amelynek egyik fő célja Sopron közterületeinek szépítése és karbantartása. - Ennek keretében július és augusztus kivételével minden hónapban tartunk előadásokat olyan témákban, amelyek foglalkoztatják a közönséget – emelte ki Horváth Sándor nyugalmazott főkertész, szervező. - Foglalkozunk lelki, egészségügyi és szakmai kérdésekkel. Az október pedig a temetőké. A katolikus, evangélikus, sőt adott esetben a zsidó temetőt is szoktuk rendezni ilyenkor – fejtette ki.


fotó: Griechisch Tamás

A temetőkarbantartás keretében azoknak a neves soproniaknak a sírjait rakják rendbe, akiknek már nincsenek élő családtagjaik. - Attól még, hogy nincsenek hozzátartozóik, nem kell, hogy a nyughelyük gondozatlan legyen. Jönnek az emberek ásóval, kapával, metszőollóval és keményen dolgoznak a nemes cél érdekében – fejtette ki Horváth Sándor.


fotó: Griechisch Tamás

A munka a temető gondnokával közösen, a konventtel történő egyeztetés után kezdődött meg. Az önkéntesek egyet értenek abban: az ilyen kegyeleti munkák nagyon fontosak, ugyanis a múlt megbecsüléséből épül a jelen.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek