| 2019. augusztus. 16. | 1 perc olvasás

Elhagyatott Sopron környéki települést fedeztek fel

Simaháza - ha ezt a települést egy napjainkban készült térképen keressük, aligha találjuk. Pedig létezett: Újkér mellett, Sopron közelében. Azonban, a falut 1974-ben elhagyta utolsó lakója is. Azonban az Ágfalvi Alkotókör tagjai nem hagyják, hogy az egykori település elvesszen a múlt ködében: egy legendás festőművész nyomában felfedezték a megrendítő hangulatú Simaházát.

"Egyetlen épület jelzi a kiürült falu emlékét: az evangélikus harangláb, amely ´74-óta nem hív a közeli települések istentiszteleteire, nem siratja a halottakat, nem jelzi a tűzvészt, nem jelez már semmit. Már harangja sincs" - így kezdődik Heinrichs Eszter lelkész beszámolója, amelyet az Ágfalvi és Sopronbánfalvi Társult Evangélikus Egyházközség Facebook-oldalán tett közzé.


Forrás: Ágfalvi és Sopronbánfalvi Társult Evangélikus Egyházközség

Szerdán az Ágfalvi Alkotókör néhány tagja Rozmán Zoltán festőművész vezetésével megfestette a haranglábat. Giczy János nyomában jártak a településen - Sopron néhai díszpolgára a Simaházához rendkívül közel lévő Alszoporon született, amely ma Újkér részeként létezik. 


Forrás: Ágfalvi és Sopronbánfalvi Társult Evangélikus Egyházközség

"Megannyi érzés kavargott bennünk a titokzatos falu kapcsán, amit a haranglábon és egy kereszten kívül csak egy „műút” jelez a házakat benőtt erdő közepén." - olvasható még a beszámolóban.


Forrás: Ágfalvi és Sopronbánfalvi Társult Evangélikus Egyházközség

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek