| 2023. február. 20. | 1 perc olvasás

Elhajtott a helyszínről miután balesetet okozott

A soproni rendőrök 20 perc leforgása alatt elfogták azt a fertődi sofőrt, aki – vélhetően alkoholos állapotban – balesetet okozott, majd gépkocsijával elhagyta a helyszínt.

Sopronban, a Várkerületben közlekedett személygépkocsijával 2023. február 19-én hajnali 3 óra körül egy 55 éves férfi. Az Ikvahíd utca kereszteződéséhez érve – mivel sebességét nem az út vonalvezetésének és az időjárási viszonyoknak megfelelően választotta meg – az autója felett az uralmát elveszítette, majd felhajtott a járdára és egy fém közvilágítási oszlopnak ütközött.

A balesetet követően a sofőr a helyszínről elhajtott, azonban az egyenruhások rövid idő alatt rátaláltak az erősen megrongálódott gépkocsira a Lackner Kristóf utcában, amelyet megállítottak, és a sofőrt igazoltatták. Az intézkedés keretében a fertődi férfival szemben a rendőrök alkoholtesztert alkalmaztak, amely pozitív értéket mutatott, ezért őt elfogták és a Soproni Rendőrkapitányságra előállították.

Az 55 éves gépjárművezetővel szemben a rendőrség ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt büntetőeljárást indított.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét arra, hogy már kismértékű alkoholfogyasztást követően is az alábbi veszélyhelyzetek léphetnek fel a vezetés során:

  • Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.
  • A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.
  • Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.
  • Nem árt tudni, hogy az ittas vezetés következményeként a rendőrök egyes esetekben a gépjárművezetői engedélyt bevonhatják, illetve az ittas sofőr ellen akár büntetőeljárás is indulhat.

…hogy mindenki hazaérjen!

 

Legnépszerűbb cikkek