| 2017. november. 19. | 2 perc olvasás

Elhunyt Cseke László, a magyar rádiós legenda

Elhunyt Ekecs Géza - rádiós nevén Cseke László - a Szabad Európa Rádió (SZER) egykori magyar adásának szerkesztője, műsorvezetője.

Az újságíró a kezdetektől, 1951-től volt a SZER magyar stúdiójának munkatársa. Először a társadalmi rovatnál dolgozott, majd a lehallgató részlegnél a Kossuth és a Petőfi rádió műsorait figyelte és később 1959-től szerkesztette és vezette Teenager Party című műsorát.


kép: poptarisznya.hu

A nyugati popzene friss irányzatait bemutató műsor évtizedekig rendkívül népszerű volt Magyarországon, amely egészen 1993-ig műkődött. Ekecs Géza (Cseke László) rendkívül fogékony volt az újra, a modernre, a technikára, a rádiózásra. Az ő műsorban hallhatták először a magyar fiatalok többek közt a rock és a beat világsztárjait, Chuck Berryt, Elvis Presleyt, Cliff Richardot, a Beatlest vagy éppen a Rolling Stonest. Rövid időn belül a lemezlovasból a SZER magyar osztályának kulcsfigurája lett. A rádiózáshoz senki sem értett annyira, mint "az Ekecs". A műsorok kialakítása, "hallgathatósága" érdekében mindig és mindenki kikérte a véleményét, ha másért nem, legalább egy szignál erejéig. A Teenager Party révén a hidegháború idején szinte minden magyar ismerte "a Csekét", miközben 30 éven át (1959-1989) senki sem látta. Milliók hallgatták műsorát, a rock-pop-beat korszak fiataljai rajongtak érte. 

A népszerű és már akkoriban rádiós legendává vált Cseke László a SZER megszűnése után hazatérve dolgozott a Danubius Rádiónál valamint a kilencvenes évek közepén a Rádió Sopronnál is.  


kép: sopronmedia.hu

Cseke Lászlóval dolgozott együtt abban az időben a Sopron Rádiónál Gaál-Tóth András kollégánk is, aki így emlékszik vissza a rádiós legendára: 

 

Cseke László közel két évet dolgozott a Rádió Sopronban. Szerencsésnek éreztem magam, hogy egy olyan ember mellett lehettem, aki egy igazi ikon volt. Persze a műsort ő szerkesztette és vezette, sőt sokszor a keverőpult mögé is beült én leginkább abban nyújtottam neki segítséget ha technikai probléma merült fel, de  mindig ámulattal figyeltem azt az embert, akiről olyan sokat beszéltek a szüleim.

 

Az, hogy Sopronban dolgozott Cseke László, Molnár Lászlónak volt köszönhető. Ő volt akkoriban a helyi rádió tulajdonosa, aki egy remek ötlettől vezérelve felvette a kapcsolatot Laci bácsival, abban az ügyben, hogy örömmel látnák a Sopron Rádió  egyik mikrofonja mögött. Laci bácsi  hamar igent mondott a lehetőségre, így az FM 94.1-en havonta, kéthavonta hétvégenként szórakoztatta a vételkörzet hallgatóit.

 

Cseke László egy nagyon közvetlen ember volt, igaz kalandos életúttal, amelyről bármikor szívesen mesélt. Emlékszem filmet is forgattak vele az egykori Hotel Maróni hátsó épületében működő stúdióban, amely minden bizonnyal ma már a youtube-n is elérhető.  

 

 Nyugodjék békében!

 

 

 

 

 

Ekecs Géza ( Cseke László) végső nyughelye  a bajor fővárosban lesz, a Waldfriedhof nevű temetőben. A búcsúztatásról később intézkedik családja.
    
    .
  
    

Legnépszerűbb cikkek