| 2023. február. 12. | 1 perc olvasás

Elhunyt dr. Czike Albert

77 éves korában elhunyt dr. Czike Albert Sopron korábbi alpolgármestere, Pro Urbe Sopron díjas ügyvéd.

Czike Albert Tótkomlóson született. Nagyapja a híres soproni Reál Gimnázium tanára, majd igazgatója volt, édesapja bányamérnök. Ő a szegedi József Attila Tudományegyetemen szerzett jogi diplomát. Felesége és fia szintén jogász, leánya vállalkozó. A rendszerváltásig Sopronban dolgozott ismert és jól megbecsült ügyvédként. A '80-as évek végén csatlakozott a szárnyait bontogató ellenzéki mozgalomhoz.

A Magyar Demokrata Fórum színeiben 1990-ben önkormányzati képviselőnek választották, majd az első szabadon megválasztott képviselőtestület alpolgármestere lett. Szakértelmének és hatalmas munkabírásának köszönhetően szinte zavartalanul vezette át a város irányítását a tanácsi rendszerből az önkormányzati rendszerbe. Jogi képzettségének és ügyvédi tevékenységének köszönhetően elkészültek a legfontosabb szabályok.

A város közgyűlését nagy hozzáértéssel vezette, munkáját az akkori ellenzék is elismerte. Kormánypárti alpolgármesterként sikerült jó kapcsolatokat kiépítenie a város és a kormány között, amelynek eredményeként Antall József miniszterelnök személyes támogatásával megkapta a város a kormánygaranciát a kórházfejlesztés finanszírozásához.

Egyik kezdeményezője volt a lepusztult, használaton kívüli színházépület korhű felújításának, és ezzel egyidejűleg a befogadó színház helyett állandó társulattal működő színház létrehozásának. 1994-től ismét ügyvédként szolgálta városát. Czike Albert 2017-ben Sopronért végzett munkája elismeréseként Pro Urbe- Sopron díjban részesült.

Dr. Czike Albert 2021-ben Kávé kettesben című portréműsorunkban beszélt családjáról, a rendszerváltásról, Antall József miniszterelnökről, a soproni kórház fejlesztéséről, valamint az állandó társulattal működő színház létrehozásáról a városban:

 

 

Legnépszerűbb cikkek