| 2016. december. 4. | 2 perc olvasás

Elhunyt Hárs József, a város helytörténésze

Kilencvenegy éves korában elhunyt Hárs József, Sopron város Pro Urbe díjas helytörténésze, a Soproni Szemle korábbi olvasószerkesztője, a Soproni Helytörténészek Baráti Körének alapító tagja.

Hárs József 1925-ben született Sopronban. Középskolai tanulmányait a Széchenyi István Gimnáziumban végezte, majd saját bevallása szerint egyetemistaként a háborúnak csak elszenvedője volt, a mundért nem kellett magára öltenie. A háború utolsó hónapjaiban a soproni építőiparosok munkaközösségében dolgozott, majd 1948-tól a hosszú évek alatt különböző neveken működő Tervező irodában statikus szerkesztőként dolgozott egészen 1985-ös nyugdíjazásáig.  

A helytörténettel 1955-ben került kapcsolatba, amikor a levéltárban megszervezték Sopron város 1848-tól 1948-ig terjedő történetének feldolgozását és ahol ennek érdekében bizottságot alakítottak.  

Első publikált munkája a Soproni Szemlében jelent meg 1961-ben, melyben az  Építőbank működését és 1901-ben történt csődjét mutatta be. Több tanulmánya illetve rövidebb írása közül nehéz párat kiemelni, de talán kitüntető figyelmet érdemel az idegenforgalom történetével foglalkozó sorozata (1966—1967 között), de igazi különlegesség a Sopront ért bombatámadások leírása, melyet eredeti amerikai források felhasználásával készített. 1974-től olvasószerkesztője volt a Soproni Szemlének, majd később technikai szerkesztője is. 

1993-ban a város Sopron Kultúrájáért kitüntetést adományozta elismerése jeleként, majd 2002-ben a Pro Urbe díjat is neki ítélte. 

A nyolcvanas évektől kezdve folyamatosan vett részt különböző pályázatokon, melyeken több alkalommal is első díjjal jutalmazták munkáját. Sopron testvérvárosaival foglalkozó munkája országos első díjat kapott 2004-ben.

A 2008-ban a Magyar Nemzeti Múzeum és a Honismereti Szövetség országos helytörténeti gyűjtőpályázatának első díját kapta meg "A gróf és a szegények" és a "Tűzvész a franciák árnyékában" című pályamunkáiért, melyek egy-egy példánya a Magyar Nemzeti Múzeum Kézirattárába került.

A neckenmarkti székhelyű Edition Nove kiadó 2009-ben "Bin ich doch ein Killer?" címen megjelentette az "Életre ítélve" című drámáját és ugyanebben az esztendőben jelentette meg a Soproni Olvasókönyv II. kétnyelvű összeállítását is, valamint a "Novellák és elbeszélések" címmű kötetét, amely 17 írását tartalmazza.

Helytörténeti munkáit illetve munkásságát az interneten is igyekezett megosztani az érdeklődőkkel, honlapján számtalan érdekesség található, ahol írásai is letölthetőek.

Hárs József munkássága, helytörténeti tevékenységei, városunknak jó hírnevet, elismertséget szerzett, emberi szeretete, barátsága hatalmas űrt hagyott maga után. 

Hárs József (1925-2016)
Hárs József (1925-2016)

Legnépszerűbb cikkek