Elhunyt Hertay Mária, Sopron Megyei Jogú Város díszpolgára

Elhunyt Hertay Mária, Sopron Megyei Jogú Város díszpolgára

  2018. május 11. - www.sopronmedia.hu (valasz.hu)

Hosszú, türelemmel viselt szenvedés után, május 5.-én, szombaton reggel otthonában visszaadta lelkét a teremtőjének Hertay Mária, Munkácsy-díjjal és a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével, valamint Szent Adalbert Nagyéremmel kitüntett grafikusművész. Nyolcvanöt éves volt.

Hertay Mária törékeny alkatát meghazudtoló módon épp a leginkább embert próbáló grafikai műfajokban: a litográfiában, a rézkarcban és tűzzománc technikában alkotott nagyot. Secco, panno faliképei megcsodálható például Várgesztes, Hárskút, Nyírlugas templomaiban, tűzzománc stációi többek között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának kápolnáját díszítik. Bibliai témájú alkotásai ékesítik a pápai nunciatúrát, a szegedi püspöki palotát, a mosoni plébániatemplomot és a büki templomot is, de szerénységét, finom lelkivilágát legjobban az aprólékos, rézlemezbe vésett virágportréi tükrözték.

Hertay Mária - fotó: Magyar Kurír

Állandó kiállítása nyílt 2005-ben a Csornai Múzeumban. Nagy örömmel töltötte el, hogy szülővárosa, Sopron 2015-ben díszpolgárává avatta. Ebből az alkalomból adományozta a Madonna földgolyóval-című zománcképét az újjáépített Szent Margit Plébániatemplomnak. Hertay Mária művészetében „az újra és újra születő keresztutak litográfiában, tűzzománcban egyaránt kifejezték istenközeli megrendültségét és mélységes együttérzését az emberi szenvedés iránt” - méltatta művészetét Erdő Péter bíboros, prímás tavaly szeptemberben az Ars Sacra fesztivál keretében megrendezett időszakos kiállítás megnyitóján.

Kérem, várjon... Kérem, várjon...