| 2021. július. 8. | 1 perc olvasás

Elhunyt Tóth Barna soproni jelmeztervező

Életének 81. évében elhunyt Tóth Barna jelmeztervező. A Soproni Petőfi Színház saját halottjának tekinti a művészt, aki az elmúlt években több előadásban dolgozott a teátrumban, a most készülő Bál a Savoyban revüoperett kosztümjeit, ruháit is ő tervezte.

A soproni születésű Tóth Barna az Iparművészeti Főiskola textil szakán végzett. Ezután a Békés Megyei Jókai és a Szolnoki Szigligeti Színháznál tervezett. Fő munkássága a Magyar Televízióhoz kötődött, az 1960-as esztendő végétől 1990-ig zenés filmek, revüműsorok, nagyszabású produkciók, musicalek, operettek látványos színpadi ruhakölteményei fűződtek a nevéhez. A magyar színházi és filmes világ legnagyobb egyéniségeinek, sztárjainak tervezett ruhákat. Stílusbiztonság, ízlés, elegancia, letisztult hatás jellemezte a munkáit. Az 1990-es évek elejétől már csak az Operettvilág Együttesnek dolgozott. Sopronban az elmúlt évadokban az Egy éj Velencében, A víg özvegy és most a Bál a Savoyban jelmezterveit készítette el.

Tóth Barna temetése Sopronban lesz, időpontjáról később intézkednek. A Soproni Petőfi Színház társulata őrzi emlékét a kiváló jelmeztervezőnek.

Borítókép; Soproni Petőfi Színház 

Legnépszerűbb cikkek