| 2023. január. 11. | 1 perc olvasás

Elhunyt Varga Alfréd, a Soproni Gárdonyi Géza Általános Iskola egykori igazgatója

Az intézmény Facebook oldalán tette közzé a szomorú hírt szerdán. A Gárdonyi-iskola korábbi igazgatója, Varga Alfréd 2019-ben vonult nyugdíjba.

A tanár–sportedző 23 éven át volt az iskola igazgatója.

A Soproni Tankerületi Központ is búcsúzik kollégájától:

Frédi bácsi, ahogy mindenki ismeri több, mint negyed évszázadon keresztül – egészen nyugdíjba vonulásáig – volt a Soproni Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatója, emellett Sopron város iskolai, sport és szellemi életének meghatározó alakja is.  Személye és példamutató munkássága a legtöbb soproni számára ismert. A mindannyiunkat ért veszteség így különösen fájdalmas számunkra, soproniak számára.

Frédi bácsi tanárként, igazgatóként nemcsak a gyermekek, tanulók számára maradt emlékezetes, hanem valamennyi kollégának kínált egy olyan eszményi pedagógus ideált, amely a választott hivatás tökéletes megvalósítására törekedett. Nem akart Ő több lenni, mint ami a pozitív személyiségéből áradt, szeretetteljesen fordult a tanítványok, a munkatársak, a környezete felé. Minden nap alázattal végezte el a feladatokat, és közben nem felejtette el, hogy az iskola vezetése, a nevelés és oktatás mindennapi rutinjainak végeláthatatlan láncolata alapvetően rólunk, emberekről szól. Nemcsak szavakkal, de minden cselekedetével erre tanított, és közben törődött mindenkivel. Ez a személyiségében is rejlő egyszerű, de nagyon ritka összetevő mindig is megkülönböztette őt. Jellemző, hogy egykori tanítványait még évtizedekkel később is felismerte és név szerint köszöntötte. Ismerte, szerette az embereket, akikkel élete során találkozott, és ők is ismerték, szerették Frédi bácsit.

A tanításon kívül a labdarúgás kulcsszerepet játszott Frédi bácsi életében. Már egészen gyermekkorától kezdve a Soproni Vasutas Sportegyesület színeiben játszott, majd a ranglétrát bejárva hosszú éveken át tevékenykedett a klub színeiben edzőként és szakmai vezetőként. A pályán, és az iskolában is igazi csapatjátékos volt.

Fájdalommal búcsúzunk Kollégánktól. Munkája szeretete, a gyermekek iránti elkötelezettsége, szakmai tudása egyaránt példaként áll előttünk. A Soproni Tankerületi Központ Varga Alfrédot saját halottjának tekinti.

Legnépszerűbb cikkek