| 2018. július. 20. | 3 perc olvasás

Elindult a gyűrűzés – A Fertő-tó országosan egyedálló kutatási terület!

Egzotikus tájakon felbukkanó, és a megszokottól eltérő irányba vonuló madarakkal is jócskán találkoznak a Fertő-Hanság Nemzeti Park zoológusai, akik ideális esetben több ezer szárnyast is megvizsgálnak évente. A tó és környezete Magyarországon egyedülálló lehetőséget biztosít a zoológusoknak a vízimadarak vizsgálatára. Ennek köszönhetően a szakértők sok érdekességet tudnak kideríteni, elsősorban a parti madarakkal, és a récefélékkel kapcsolatban.

Mintegy csaliként funkcionáló műmadarak, és zöld hálóval övezett megannyi „ketrec” – érdekes látvány fogadja azokat, akik a Fertő-tó Mexikóousztánál húzódó partszakaszán vizslatják az ott ténykedő megszámlálhatatlan szárnyast. - Az év ezen időszakában vízimadarakat fogunk itt, mert szeretnénk meggyűrűzni őket kutatási célokból – mondta Pellinger Attila, a Fertő-Hanság Nemzeti Park zoológusa. - Hogy a madarakat hatékonyan, és biztonságosan tudjuk „csapdába ejteni”, saját magunk által készített partimadárfogó varsákat használunk – világított rá a parton lévő különös „ketrecek” mibenlétére a zoológus. A halászatnál használt varsákhoz hasonló szerkezet működési elve egyszerű: a parton szedegető szárnyasok a terelőhálónak ütköznek, és ahogy megpróbálják kikerülni azt, egyszer az egyre szűkülő bejáratán keresztül besétálnak a ketrecbe, ahol máris egy labirintusban találják magukat.  

Pellinger Attila mutatja a Fertő-tó partjának egy szakaszán nagy számban kihelyezett partimadárfogó varsákat
Pellinger Attila mutatja a Fertő-tó partjának egy szakaszán nagy számban kihelyezett partimadárfogó varsákat
Fotó: Elek Szilveszter

Ezúttal egy réti cankó került a ketrecbe. A madarat befogják, és továbbviszik gyűrűzésre. A Fertő-tó európai szinten is jelentős madárvonuló hely, így a szakembereknek jelentős számban tudják itt gyűrűzni a vízimadarakat. - Magyarországon általában énekesmadár gyűrűző állomások léteznek, ez alól kivétel a mexikópusztai, ahol most állunk, ugyanis itt páratlan lehetőségünk nyílik a víziszárnyasok megfigyelésére – tudtuk meg Pellinger Attilától. - Mi kimondottan a partimadarakra, illetve a récefélékre specializálódunk, ugyanis ezekről viszonylag kevés információ áll a szakemberek rendelkezésére, a rajtunk keresztül átvonulók származási helyét, és a nálunk fészkelők további útvonalát illetően – hangsúlyozta a zoológus.

A szakemberek számos vizsgálatot elvégeznek a gyűrűzés során
A szakemberek számos vizsgálatot elvégeznek a gyűrűzés során
Fotó: Elek Szilveszter

A gyűrűzés során a szakemberek megmérik a madár számos paraméterét, például a szárnyának, és a csőrének a hosszát, illetve a tömegét is - különös tekintettel arra, hogy ennek mekkora arányát teszi ki zsír. Ez azért fontos, mert a költözés során majd ez adja az energiatartalékot. A szakemberek a gyűrűzés segítségével számos érdekességre fényt derítettek a madarak világával kapcsolatban. - Sok visszafogásunk van, főleg európai országokból – tudtuk meg Pellinger Attilától. - Ez nem meglepetés, az viszont elgondolkodtató, hogy több faj esetén a vonulási irány nem dél, hanem nyugat, tehát ezek az egyedek Franciaország és Spanyolország irányába vonulnak. De vannak visszajelzéseink az afrikai kontinensről is, például, egy réti cankónkat ősszel Mauritánia fővárosában, egy tó partján fényképezték le – osztotta meg velünk az érdekességeket a szakember.

A szárnyasokat gyűrűzés után lefotózzák, majd elengedik
A szárnyasokat gyűrűzés után lefotózzák, majd elengedik
Fotó: Elek Szilveszter

A nemzeti park munkatársai gyűrűzés végén lefotózzák, majd szabadon engedik a madarat. A szakemberek legkorábban július elsején kezdik el a gyűrűzést, és legkésőbb októberben fejezik be. Addigra egy kedvező időjárással kecsegtető évben több ezer szárnyast is dokumentálnak.

Legnépszerűbb cikkek