| 2021. február. 8. | 5 perc olvasás

Ezerszer is igen - Elindult a Házasság hete 2021-ben is

A házasság fontosságára, értékeire kívánja felhívni a figyelmet a Házasság Hete. A rendezvénysorozat nyíltan beszél a házasság mindennapi valóságáról, örömeiről és feszültségeiről. Igyekszik bölcs és gyakorlati tanácsokkal ellátni a házasokat és házasulandókat, valamint a teljes helyreállás reményét ébren tartani azokban, akiknek a kapcsolata válságban van.

Közel két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét, amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott – kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével.
A Házasság Hete Szervezőbizottsága által koordinált központi programok fővédnöke 2013 óta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

A házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára, amelyben a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az őszinte megbocsátás értékét egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül. A házasságban egy férfi és egy nő saját elhatározásából elkötelezi magát, hogy egymás bátorítására, segítésére és védelmére törekszik egész életében. Ilyen módon a házasság felelősségteljes, biztonságos és meghitt közösséget jelent számukra, és áldásul szolgál életük minden más területén is.

A házasság hete olyan széles körű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét. Bátorít minden olyan helyi kezdeményezést, amely hidat épít az adott közösség környezetében élő házaspárok és családok felé, amely segíti életüket, boldogulásukat. Nyíltan beszél a házasság mindennapi valóságáról, örömeiről és feszültségeiről. Igyekszik bölcs és gyakorlati tanácsokkal ellátni a házasokat és házasulandókat, valamint a teljes helyreállás reményét ébren tartani azokban, akiknek a kapcsolata válságban van, illetve valamilyen ok miatt megszakadt.

Gary Chapman családterapeuta 20 éves tanácsadói tapasztalata alapján megírt könyvében öt embertípust különböztet meg. Ha tudod, pároddal melyik típusba tartoztok, és az ahhoz illő szeretetnyelven szóltok egymáshoz, sokkal boldogabb és harmonikusabb lehet a kapcsolatotok.

Az öt szeretetnyelv a következő:

  • Elismerő szavakra éhező
  • Minőségi időt igénylő
  • Ajándékra vágyó
  • Szívességeket váró
  • Testi érintést kedvelő1. Elismerő szavakra éhező

A dicséret mindenkinek jól esik, de aki ezt a nyelvet beszéli, annak mindennél fontosabbak az elismerő szavak. Nem az átlátszó hízelgést várja el, hanem az érdemei elismerését. Fontos, hogy beszélhessen a vágyairól, terveiről. Ha párod ebbe a típusba tartozik, éreztesd vele, hogy hiszel és bízol benne. Kedvességgel, szelíd szavakkal érheted el nála a legtöbbet, az őszinte, szeretetteljes bátorítástól ugyanis szárnyakat kap. Használd sokszor azokat a kifejezéseket, amik számára a megerősítést jelentik.

Amit kerülnöd kell:

Ha kudarc éri, ne emlegesd fel neki, inkább segítsd, hogy túllépjen a sikertelenségen. A gúnyolódásra, csipkelődésre vagy követelőzésre fokozottan érzékeny, még akkor is, ha „nem komolyan” piszkálod.

2. Minőségi időt igénylő

Fontos neki a másik osztatlan figyelme és közben a szemkontaktus fenntartása. Elvárja, hogy ha együtt vagytok, csak vele foglalkozz. Ha párod ilyen, adj visszajelzést, hogy érted, amit tudatni akar, oszd meg vele te is gondolataidat, érzéseidet, mert amíg ezeket nem ismeri, nem érez elég közel magához, és a szeretetigénye is kielégítetlen marad. Ugyanakkor ügyelj arra, hogy rendszeresen és egyenlő arányban osszátok-hallgassátok meg egymás érzéseit. Tudnod kell, hogy amikor a problémáit elmondja, nem tanácsot, hanem megértést vár, akkor is, ha nem értesz vele egyet. Mindig csak akkor adj neki tanácsot, ha kéri!

Amit kerülnöd kell:

Ha nem fordítasz kellő figyelmet az együtt töltött idő minőségére és mennyiségére, elhanyagoltnak érzi magát. Sose szakítsd félbe, ne erőltesd rá a saját nézeteidet, de ismerd meg az övéit!

3. Az ajándékra vágyó

Bármilyen aprósággal meglepheted, neki csak az számít, hogy tőled kapta. Számára nem az érték a fontos, hanem az eszme: a szeretet jelének tekinti, ha kap valamit. Fontos, hogy legyenek spontán programjaitok, különben nem érzi a szeretetedet.

Amit kerülnöd kell:

Súlyos hiba elfelejteni az évfordulókat, pláne a születésnapját, mert ez maradandó nyomot hagyhat a lelkében. De abból is úgy érezheti, hogy már nem fontos neked, ha valami olyasmit kap, amit nem kedvel.

4. A szívességeket váró

Sokra becsüli, ha főznek, mosnak rá, ha gondoskodnak róla. Viszont könnyen bírálja párját, ha úgy érzi, valamit nem tesz meg érte. Ha ebbe a típusba tartozik a párod, érdemes olyasmivel kedveskedned, amihez jól értesz, vagy kevés benne a hibalehetőség. Nehéz megértenie, hogy a szívességet nem tudja kikényszeríteni, ha azt nem teszed meg magadtól.

Amit kerülnöd kell:

Súlyos hiba megkövetelni a gondoskodást a párodtól. Legyen szó akár házimunkáról, akár más tevékenységről, mindig beszéljétek meg, kinek mik a feladatai. Ennek hiánya könnyen konfliktusokhoz vezethet, különösen, ha kimondatlanul várjátok el egymástól a segítséget.


 5. Az érintést kedvelő

Számára a szeretet jele a testi kontaktus: az ölelés, a csók, a cirógatás. Ha a párod ebbe a csoportba tartozik, tudnod kell, hogy vele különösen fontos megbeszélni, milyen testi kontaktusra van éppen szüksége. Ha trauma éri, sokkal jobban megnyugtatja egy simogatás, mintha szavakkal próbálnád vigasztalni. Fontos számára a rendszeres érintés, például az, hogy véletlenül összeérjen a kezetek, amikor valamit odaadsz neki.

Amit kerülnöd kell:

Az elutasítást, ha éppen meg akar ölelni vagy csókolni. Attól nagyon kiborul, ha különböző indokokra hivatkozva következetesen visszautasítod.


 

Minden ember más és más, de egy biztos: férfinak és nőnek egyaránt van feladata a családban.
Gondold végig, hogy a házastársad minek örülne (és nem feltétlenül a mosogatás az)!

Feladat:
Vedd észre a nap folyamán, hogy miben tudsz a párodnak segíteni / örömet okozni, s valósítsd is meg! A nap végén beszéljétek át, hogy sikerült-e megvalósítani a feladatot, s törekedjetek a jövőben is alkalmazni az 5 szeretetnyelvet a kapcsolatotokban!

Legnépszerűbb cikkek