| 2018. április. 1. | 1 perc olvasás

Elindult a viharjelzés a magyarországi tavakon!

Április 1-jén elindult a viharjelzés az ország tavain. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság minden év április 1-től október 31-ig üzemelteti a viharjelző rendszereket a Balatonon, a Velencei-, a Tisza- és a Fertő tavon. A jelzőrendszer két veszélyjelző fokozatban működhet, és minden esetben a kedvezőtlen időjárási körülményeket megelőzően élesedik.

A katasztrófavédelem a Balaton, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavon működtet viharjelző rendszert, amely százezrek pihenését teszi biztonságosabbá. 

Ahhoz, hogy mindenki megfelelően tudja alkalmazni a rendszer által szolgáltatott információkat és ezáltal gondoskodni tudjon a saját, a hozzátartozói, valamint ismerősei biztonságáról, az alábbi szabályokat kell ismerni.

1.  A hazai tavaknál működő jelzőrendszer két fokozatban működhet,és a kedvezőtlen időjárás előtt élesedik.

2. Ha a szél eléri a 40 km/h-s sebességet, automatikusan életbe lép az első fokú viharjelzés, és a jelzőfény 45-ször villan fel percenként. Ilyenkor úszni, csónakázni, vagy bármilyen egyéb sporteszközzel a vízben tartózködni a parttól számított 500 méteren belül szabad.

3.  Ha a szél eléri vagy meghaladja a 60 km/-s sebességet, másodfokú viharjelzés lépévrénybe, és 90-szer villan fel percenként a jelzőfény. Ilyenkor úszni, csónakázni, vagy bármilyen más sporteszközzel a vízben tartózkodni tilos!

A jelzőrendszer működéséről és az éppen aktuális riasztási fokozatokról a katasztrófavédelem honlapján tudhatnak meg részletesebb információkat! 

 

Legnépszerűbb cikkek