Elindult az első osztrák-magyar határon átívelő egészségügyi együttműködési projekt

Történelmi jelentőségű, határon átnyúló egészségügyi együttműködési program indult a Soproni Gyógyközpont és a bécsújhelyi kórház között. A „Heal Now” elnevezésű projektben olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyek lehetővé teszik a telekonzultációt és a távleletezést.

A kölcsönös felhasználáson alapuló, digitális diagnosztikai rendszernek nagy szerepe lesz a szövettani diagnosztikában - mint például a tumorok szöveti meghatározásában, mely a sikeres kezelés alapját képezi.

A program megvalósítója az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) és az Alsó-Ausztriai Egészségügyi Ügynökség alkotta konzorcium, stratégiai partnere pedig Burgenland Tartomány. A program összköltségvetése 680 287 Euró.

"A Heal Now projekt jelentősen hozzájárul majd a magyar-osztrák határmenti lakosság életminőségének növeléséhez és legjobb gyakorlatként szolgálhat a regionális és határon átnyúló egészségügyi programok számára" - hangsúlyozta köszöntő beszédében Dr. Csiki Zoltán, az EMMI egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára az együttműködési program online platformon megtartott hivatalos projektindító rendezvényén.

Az Interreg V A Ausztria-Magyarország Programból, az Európai Unió és Magyarország Kormánya társfinanszírozásával megvalósuló "Heal Now" projekt célja, hogy olyan releváns egészségügyi szereplőkből álló bilaterális hálózatot hozzon létre, amely leküzdi a határon átnyúló egészségügyi ellátás jogi és adminisztrációs akadályait. A projekt számba veszi a konkrét határmenti együttműködés szakmai kooperációs lehetőségeit, továbbá kidolgozza a rövid, közép és hosszú távú célokat kifejtő "Együttműködési stratégia 2030“ c. tervet, amelyre majd a határon átnyúló hosszú távú egészségügyi együttműködés alapozható.

A leendő bilaterális egyezmény megkötése mellett egy pilot projekt vette kezdetét. Ebben a digitális medicina eszköztárának gyakorlati alkalmazása révén kiépítenek egy patológiai távleletezési és konzultációs hálózatot a „Soproni Gyógyközpont” és a bécsújhelyi „Landesklinikum Wiener Neustadt” Pathologiai Osztályai között.

"Nagy örömünkre szolgál, hogy a HEAL NOW projekt keretében olyan egészségügyi együttműködés valósul meg, amely szorosabbra fűzi a kapcsolatot Sopron és Burgenland között, hozzájárulva ezzel a gyorsabb és fenntarthatóbb betegellátáshoz a határmenti régióban. Az elmúlt években számos előremutató fejlesztés valósult meg a Soproni Gyógyközpontban, amely modern és felkészült szakmai háttérrel áll a polgárok rendelkezésére" - hangsúlyozta Dr. Farkas Ciprián, Sopron megyei jogú város polgármestere köszöntőjében.

"A jövőben megvalósulhat a távleletezés, ill. a telekonzultáció. A határmenti lakosság így a lehető leggyorsabban juthat szakmailag magas szintű, minőségi szövettani diagnózishoz, mely a kezelést egyértelműen meghatározza. A szakorvosok száma, szakmai kapacitása egymást kiegészítve bővíthető. Ennek különösen vészhelyzetben, vagy szakorvoshiány esetén lesz kiemelkedő szerepe. Mindennek azonnali haszonélvezői a határtérségi egészségügy végfelhasználói, azaz a páciensek lesznek. " - emelte ki előadásában Dr. Ringelhan Birgit, a Soproni Gyógyközpont patológus osztályvezető főorvosa.

Legnépszerűbb cikkek