Éljetek boldogul!

  2018. május 12. - www.sopronmedia.hu

Fáklyafényben, szalamanderben vonultak a valétálók a Fő térre. A Soproni Egyetem mintegy 100 végzős hallgatója az alma matertől és Soprontól is búcsúzott szombaton.

A valétálás a Soproni Egyetem főépületében kezdődött, ahol a valétaelnökök, a karok vezetői és az intézmény rektora Prof. Dr. Náhlik András búcsúzott a végzősöktől és adott útravaló gondolatokat  a valétálóknak.

fotó: Griechisch Tamás

A rektor a beszéd után kinyitotta az egyetem kapuját a menet előtt, akik szalamanderben, a selmecbányai hagyományokat folytatva, nótázva indultak a városon át a Fő térre.

fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Sopron és az Egyetem elválaszthatatlan egymástól, sorsuk a véres 20. század során végérvényesen összeforrt, emelte ki Dr. Fodor Tamás polgármester a hallgatóktól búcsúzó beszédében. Sopron polgármestere emlékeztetett arra, hogy Sopron falai között talált otthonra 1919-ben az elüldözött Selmecbányai Akadémia, mely az akkori polgármesternek Sopronyi-Thurner Mihálynak köszönhető. Jövőre ünnepeljük az akadémia befogadásának 100. évfordulóját. Dr. Thurner Mihály éppen 100 éve, 1918-ban került Sopron város élére, egy nagyon nehéz történelmi pillanatban, vesztes és véres háború után, ennek ellenére igazi otthont teremtett az akadémiának, a mai Soproni Egyetemnek.

fotó: Griechisch Tamás

A valétálás a hagyományok szerint Sopronyi-Thurner Mihály szobrának megkoszorúzásával zárult.

fotó: Griechisch Tamás

Kérem, várjon... Kérem, várjon...