| 2022. január. 19. | 2 perc olvasás

Elképesztő soproni diadal Kurszkban

A Sopron Basket 17 pontos hátrányból felállva óriási küzdelemben 77-73-as győzelmet aratott a Dinamo Kurszk otthonában az Euroliga 12. fordulójának rangadóján.

Az elmúlt időszakhoz képest ezúttal a Sopron Basket minden meghatározó játékosa bevethető volt. Ugyanakkor az edzéskihagyást mindenképpen figyelembe kellett venni az esélylatolgatásnál. Ennek ellenére jól kezdett a Sopron. A találkozó elején sorrendben Fegyverneky Zsófia, Gabby Williams és Határ Bernadett volt eredményes. Három és fél perc után 8-2-nél már kurszki időkérés miatt állt a játék. Rendezték a soraikat a hazaiak és két perccel később 9-8-nál a vezetést is magukhoz ragadták. Az első szakasz második fele az oroszoknak sikerült jobban. Gáspár Dávid 14-11-nél kért időt. Pár pontos előnyét őrizte a házigazda, így 10 perc után 19-15-re vezetett. A második negyed első találatát Varga Alíz szerezte, és 19-17-nél az egyenlítésért vagy akár a vezetés megszerzéséért egy triplával támadhatott a magyar bajnoki címvédő. Ez nem sikerült, és innen nagyot fordult a játék képe.

A második szakasz közepén Natasha Howard hét pontjával, Evgeniia Frolkina két triplájával és Eva Lisec ziccerével 15-2-es futást mutatott be a Kurszk három perc leforgása alatt. A bevezetőben említett edzéskihagyás elsősorban itt éreztette hatását. A Sopron 34-19 után Jelena Brooks és a visszatérő Aby Gaye találataival igyekezett új lendületet venni. A legnagyobb különbséget végül 40-23-nál regisztrálhattuk. A félidő végjátékában Gabby Williams triplát, Varga Alíz 2+1-es helyzetet értékesített. A nagyszünetben 44-29 állt az eredményjelzőn. Kurszki oldalon Natasha Howard és Eva Lisec, a soproniaknál Gabby Williams állt 11 pontnál. A harmadik negyed hatalmas fordulatot hozott. Nevena Jovanovic duplája indította ezt a szakaszt, majd jött Határ Bernadett és Jelena Brooks. Azon túl, hogy támadásban extrát ment a magyar csapat, védekezésben is kiemelkedően teljesített. Az első orosz pontokra öt és fél percet kellett várni. Ez idő alatt 18-0-val 47-44-re fordított a Sopron.


forrás: FIBA

A játék képét ezúttal hűen tükrözi a statisztika. Az oroszok a 19 mezőnykísérletükből mindössze ötöt értékesítettek, míg a soproniak 16-ból 10-et. Ebben a szakaszban a lepattanócsatát is sikerült 16-5-re megnyerni. Az orosz kosárcsendet Epiphanny Prince törte meg. A két csapat a harmadik szakaszban már végig fej-fej mellett haladt. Ki kell emelni, hogy hosszú kihagyás után Czukor Dalma ismét pályára lépett. Az utolsó 10 percnek 56-56-ról vágtak neki a felek. A záró etap első két találatát az oroszok szerezték. 60-56 után azonban jött Brian January négy pontja, majd ismét betalált Határ Bernadett és Aby Gaye. Gabby Williams büntetőit követően pedig 68-64-nél már 12-4-es magyar futást regisztrálhattunk. Ekkor négy perc volt hátra, amely újabb fordulatokat hozott. Az oroszok 68-68-nál egyenlítettek, majd innen az utolsó két percben a Határ, Fegyverneky, Brooks-trió pontjaival 75-68-ra megugrott a Sopron. A hazaiak 9 másodperccel a vége előtt 75-73-ra feljöttek. Időkérés után Jelena Brookst faultolták. A klasszis játékos keze nem remegett meg, így 77-73-ra alakult az eredmény. Az utolsó másodpercekben már nem kerültek közelebb a hazaiak. Nem mindennapi előzmények után sokáig emlékezetes győzelmet aratott idegenben a Sopron.

képek: Fiba.com

Legnépszerűbb cikkek