| 2022. március. 9. | 4 perc olvasás

Elkészült a fertődi Esterházy-kastély keleti gránátosház fogadóépülete

Befejeződtek a fertődi Esterházy-kastély keleti gránátosházának felújítási és fogadóépületté történő átalakítási munkálatai. A 220 millió forintból megvalósult fejlesztés eredményeképpen a főszezonra egy korszerű fogadóépület várhatja majd a kastély látogatóit.

A fertődi Esterházy-kastély új látogatói fogadóépületének, a keleti gránátosháznak épületátadó ünnepségén Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője és dr. Nagy István agrárminiszter mondott beszédet, majd egyházi áldással és szalagátvágással avatták fel az épületet.

Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a látogatók minőségi kiszolgálásához kialakított fogadóépülettel az volt a cél, hogy a kastély épületéből kiemeljék a turisztikai fogadópontot.

Az új fogadóépületben nagyobb pénztári és recepciós kapacitás mellett saját üzemeltetésben ajándékbolt nyílik majd. Új információs felületek, korszerű és magas minőségű szociális blokk létesültek, megújuló energiára alapozva. Megújult, rendezett lett a keleti gránátosház környezete, az új modern kültéri információs táblák mind-mind a látogatok elégedettségének növelése céljából készültek.

„Fontos feladat a miénk! Ebben az értékeit elvesztő európai közegben talán még sosem volt ennyire szükség saját nemzeti örökségünk gondozására, büszke bemutatására, közkinccsé tételére. A magyar kormánynak mi ebben a feladatban vagyunk cselekvő munkatársai.” – fogalmazott az ügyvezető

fotó:Griechisch Tamás

 Barcza Attila országgyűlési képviselő beszédében utalt arra, hogy Sopron és környéke kiemelt turisztikai térség, amelynek 2010 óta tartó turisztikai fejlődése folyamatos és dinamikus. „A fertődi Esterházy-kastély fejlesztése folyamatos, amelynek eredményeképpen egy európai, sőt világszínvonalú kulturális, művészettörténeti értékegyüttes nyeri vissza fényét, rangját, jelentőségét, ami a térség fejlesztésében, de európai léptékkel mérve is nagy jelentőségű. Azzal, hogy a kastély mint turisztikai vonzerő, amely kulturális kínálatával is minőséget hordoz, visszanyeri rangját, a térség gazdaságélénkítésének fontos tényezője. A magyar kormány célja ugyanaz, mint a térségben élőké, hogy a megkezdett fejlesztések folytatódjanak, hogy előre menjünk, ne hátra” - fogalmazott Barcza Attila.

fotó: Griechisch Tamás

Nagy István agrárminiszter beszédében kiemelte: a fertődi Esterházy-kastély nemzeti örökségünk részét képezi, nemcsak építészeti érték, hanem sokkal több annál. Az Esterházy család kelet és nyugat határára építkezett: míg a kastély a francia kastélyépítészet legkeletibb képviselője, úgy a Fertő tó egész Eurázsia legnyugatibb sztyeppei tava. Nem véletlen tehát, hogy itt lelt tartós otthonra Haydn, mert ez a család és ez a kastély erős hidat képezett a nyugati kultúra és a magyar művészek között. A gránátosház is bizonyítja, hogy „Eszterházának már a puszta léte is európaiságunk megkerülhetetlen megtestesülése”. Az épületegyüttest ezért is kell óvnunk, fejlesztenünk és átörökítenünk a következő nemzedékeknek – tette hozzá a tárcavezető.

fotó:Griechisch Tamás

A fertődi Esterházy-kastélyegyütteshez tartozó keleti gránátosház felújítása és fogadóépületté történő átalakítása” c. projekt összesen 219.349.740.- forintból, hazai forrásból valósult meg, és egyelőre a próbaüzeme kezdődik meg az épületátadással.

A keleti gránátosház épülettörténete:

A fertődi Esterházy-kastélyegyüttes keleti gránátosháza vagy őrségépülete az egész komplexum építéstörténetének összefüggésrendszerében értelmezhető. A kastélyegyüttes legnagyobb szabású kiépítésére akkor került sor, amikor Esterházy „Fényes” Miklós (1714–1790) gróf, majd herceg 1738 és 1790 között folyamatosan bővítette és fejlesztette, kialakítva Magyarország legszebb barokk-rokokó kastélyát, ami méltán vált Európa-hírűvé.

A gránátosházak az Esterházy hercegi testőrség - a gránátosok - őrségépületei voltak. A testőrök többek között a szemben lévő díszkapu mellett álltak díszőrséget. Több mint 150 testőre volt Esterházy „Fényes” Miklósnak, az egyik alapvető elvárás a testőrök válogatásakor az volt, hogy legalább 180 cm magasnak kellett lenniük. Egyenruhájukat maga a herceg tervezte: sötétkék kabát piros hajtókával, fehér mellény és harisnya, fekete medveprém kucsma sárga ellenzővel.

A II. világháborút követően a főépülethez hasonlóan az őrségépületeket, így a keleti gránátosházat is komoly károk érték, a belsőt nagymértékű átalakításoknak vetették alá.

1961-ben egy bisztró kiviteli tervdokumentációját készítették el, tehát a kastély felújításának 1959 után indult második üteméhez kapcsolódhatott az épület új funkciójának a kialakítása. Végül a keleti gránátosház új funkcióhoz kapcsolódó felújításaira 1973-ban és az ezredfordulón került sor.

fotó:Griechisch Tamás

A keleti gránátosház fejlesztésének technikai háttere:

A felújítás célja egy, a kastélyhoz méltó fogadóépület kialakítása volt. A funkcióváltásnak köszönhetően a fertődi Esterházy-kastély épületegyüttesének fogadópontját alakították ki, ami a jegypénztárral, ajándékbolttal és vizesblokkal együtt egy modern, elegáns, 21. századi igényeknek megfelelő fogadóhelységgé alakult. A barokk terek és a modern funkció által megkívánt kortárs igények között, az új szerkezetek és elemek letisztult kialakításával teremtik meg az összhangot. Az épület berendezése minimalista vonalvezetésű és anyaghasználatú. A berendezés egyedileg tervezett elemekből készült, így még különlegesebbé téve a fertődi Esterházy-kastélyt mint az első, meghatározó benyomást, amivel a kastélyba érkező látogató találkozik.

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek