| 2020. szeptember. 4. | 3 perc olvasás

Elkészült a közutak melletti területek szennyezettségi térképe + videó

A magyar kormány „Tisztítsuk meg az Országot!” elnevezéssel nagyszabású projektet indít a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretein belül. A cél, hogy több közreműködő szervezettel közösen felszámolják az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, illegálisan lerakott hulladékokat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a közreműködő szervezetek mindegyikénél kiválasztott egy olyan pilot helyszínt, amely alkalmas lehet a hulladék felszámolásához szükséges intézkedések elemzésére. Az első pilot projektek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által kezelt úthálózat melletti területen valósultak meg. Ezen akciók tapasztalata és az elmúlt időszakban végzett részletes, országos felmérések alapján a közútkezelő elkészítette az állami, országos közúthálózat melletti területek szennyezettségi térképét.

Általánosságban elmondható, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az elmúlt 5 évben évente átlagosan közel 11 ezer tonna, döntő többségében illegálisan kidobott hulladékot gyűjtött össze és szállított el biztonságos lerakókba az országos, 32 ezer kilométeres közúthálózat területéről. A társaság az elmúlt 10 évben számos önálló országos szemétgyűjtési, szemléletformáló akciót szervezett több tízezer önkéntes bevonásával, és csatlakozott olyan nagy kampányokhoz, mint a „TeSzedd!”. A közútkezelőnél a saját munkavállalókon kívül a társaságnál dolgozó, a közfoglalkoztatotti programban szereplő több száz fő is kiemelten foglalkozik szemétszedéssel, továbbá az Országos Polgárőr Szövetség tagjai is aktívan segítenek fellelni az illegális hulladéklerakókat az állami utak mentén.

A „Tisztítsuk meg az Országot!” program 2020 májusi előkészítésekor előzetesen feltérképezték a közútkezelő által üzemeltetett úthálózat mentén található illegális hulladék lerakásokat. Néhány hete két helyszínen, Ráckeresztúrnál az M6-os autópálya mellett, míg Gyálnál az M0-s autóút térségében jelöltek ki a szakemberek 1-1 pilot helyszínt, ahonnan több száz köbméternyi illegális hulladékot szállítottak el. Az itteni tapasztalatok és az országosan korábban megjelölt helyszínek aktualizálása alapján elmondható, hogy az országos úthálózat mentén jelenleg fellelhető illegális hulladék mennyisége a folyamatos gyűjtési és szállítási munkák mellett is eléri a 4300 köbmétert.  A nagy mennyiségű hulladék összetétele, jellemzően kevert, lakossági lom és építési hulladék található benne.

A „Tisztítsuk meg az Országot!” program eddigi tapasztalatai alapján Boros Anita, a projekt lebonyolításáért felelős ITM építésügyért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára elmondta, hogy „az illegális hulladéklerakások   időről időre újratermelődnek, ezért ez egy állandóan aktuális probléma Magyarországon. A tapasztalatok szerint ahol egyszer illegális hulladékot helyeznek el, ott újból megjelenik a hulladék, sok esetben nagyobb mennyiségben, mint az első alkalommal. - A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az M6-os autópálya mellett egy igencsak szennyezett szakaszt választott ki. Vizsgáljuk, hogy az található hulladék milyen mennyiségű, minőségű, tartalmaz-e veszélyes anyagokat, illetve, hogy milyen kapacitások szükségesek a területek megtisztításához. Az egyik legnagyobb kihívás egy olyan rendszer létrehozása, amivel az újabb illegális lerakás megelőzhető lesz- hangsúlyozta az államtitkár.”

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az eddigi pilot projektek megvalósítása kapcsán hozzátette: „94 mérnökségünk szakemberei átlagosan csaknem egy hónapot csak szemétszedéssel és a hulladék elszállításával töltenek, ami jelentős mértékben lefoglalja a humán erőforrás kapacitásainkat, nem mellékesen hatalmas költségeket is felemészt. Évente átlagosan több mint 1 milliárd forintba kerül az út menti és a pihenőhelyeken kihelyezett szemét összegyűjtése és elszállítsa. Bízunk benne, hogy a pilot projektjeink kiértékelésével és a folyamatos munkavégzésekkel hozzá tudunk járulni a program sikeres előkészítéséhez és lebonyolításához. Egyúttal arra kérek minden közlekedőt, hogy tegyünk együtt útjaink tisztaságáért, fogjunk össze az illegális szemetelés ellen, hogy az út menti területek is tisztábbak legyenek!”

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. pilot projektjeiről szóló és a legfrissebb, út menti szennyezettségi térképet is bemutató videó a társaság hivatalos Youtube oldalán érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=85ghRAsySAM&feature=youtu.be.

Legnépszerűbb cikkek