| 2016. február. 2. | 1 perc olvasás

Elkészült a soproni piramis

773 dobozból épült fel a február 6-ai Fáraók farsangjának legnagyobb látványossága.

Terv szerint haladt a soproni piramis építése a Liszt-központban: 773 dobozból, 9 óra alatt készült el a közel 5 méter magas, 36 négyzetméter alapterületű építmény. 19 rétegből áll, a legalsó szint összerakása két és fél órán át tartott. Külön készült el a 7 réteges „csúcs”, aminek felhelyezéséhez 6 emberre volt szükség. A piramis átjárható, belső falaiba hieroglifákkal díszített dobozokat is építettek.

Nagy örömünkre szolgált, hogy egy ilyen kreatív feladat megvalósításában vehettünk rész. Engem személy szerint is pozitív meglepetésként ért, hogy több kollégám is eljött. A kíváncsiság hozta őket, de a munkába pillanatok alatt teljes mellszélességgel álltak bele. A "csúcs" felkerülése mindnyájuknak egy eufórikus pillanat volt, a tervekkel teli várakozásunk, a befektetett energia és idő ekkor hozta meg gyümölcsét. – mesélt a munkáról a piramis egyik tervezője és építője, Palotai András.

A munkálatokban összesen 15-en vettek részt, köztük a Pro Kultúra Sopron és a Dunapack Mosburger GmbH munkatársai, név szerint Wolfgang Lorek, Mijailovic Aleks, Rieger Christian és Tobias, Földesi Tamás, Molnár Gabriella és Palotai András.

A piramist február 6-án, a Fáraók farsangján láthatja a nagyközönség, ahol jelmezbemutatóval, játszóházzal is megidézik az ókori Egyiptom hangulatát. A Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Karának jóvoltából például fakockákból építhetnek piramist a gyerekek, a Herballon felajánlásából egyedi kirakókkal találhatnak maguknak elfoglaltságot, a Felhőtáncoló Műhely és a Benedek Elek Pedagógiai Kar kreatív foglalkozásain pedig egyiptomi csecsebecséket, fejdíszeket, könyvjelzőket, apró játékokat készíthetnek. A rendezvény egyik legizgalmasabb programja a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének felfedezése lesz: az Istenek, emberek, halottak című kiállításra félóránként indulnak majd tárlatvezetések, Savanyu Gergely színművész kalauzolásával.

A gyermekeknek szóló programok 15 órától 19 óráig tartanak. A felnőtteket 20 órától, a Múmiák éjszakáján várják izgalmas, szintén félóránként induló tárlatvezetések a Munkácsy-termben, Kleopátra kellemes társaságában.

Részletek a www.prokultura.hu oldalon, és az esemény Facebook oldalán.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek